På grund av klimatförändringarna går vi i Sverige mot mildare vintrar med mer nederbörd, där en allt större andel kommer ned i form av regn snarare än snö, enligt experterna på klimatfrågor. Som sommarens skyfall har visat – våra hus, vägar, järnvägar och annan infrastruktur är inte byggda för att hantera dessa vattenmängder.
Nu är det dags för dig som bor i hus eller har ett fritidshus att börja fundera hur du kan klimatsäkra ditt hem och minska riskerna för översvämningar och vattenskador.
Här är tio tips som på saker du relativt enkelt kan åtgärda på ditt hus för att öka motståndskraften mot stora regnmängder.

Scener vi inte vill se i vårt hem. Nu tipsar försäkringsbolaget Folksam om åtgärder för att klimatsäkra våra hus.
Tips för att klimatsäkra ditt hus
1. Kontrollera att stuprör och hängrännor är hela och sitter som de ska. Det är viktigt att rensa hängrännor, stuprör, utkastare och silar. Igensatta vattenavledare kan också på sikt skada fasaden. Med rännsil, lövfångare och regntratt på rännor och rör minskar du risken för igensättning. Kvaliteten på vattnet blir också bättre så att du kan använda det till bevattning.
2. Säkerställ att vindskivor, takpannor och takbalkar är hela.
3. Om du har takpapp så se till att den är tät (särskilt skarvarna där genomföringar i taket finns). I ett varmare klimat krävs tätare byten av pappen. Reparera sprickor i takpappen (kontrollera till exempel skarvar vid skorsten, ventilation och fönster). Papp bör bytas ut om den har torkat ut.
4. Välj fuktbeständiga färger som andas när du målar fasaden.
5. Om du bygger nytt eller bygger om så välj tegel och betong som är vattenavvisande men som släpper igenom ånga.
6. Täta sprickor och öppningar i yttervägg och golv.
7. Plantera träd som tar upp vatten och ger skugga till huset. Träd och buskar kan bidra till att minska buller så plantera mot väg eller annan bullerkälla. Plantera träd som ger skugga för att förbättra ditt lokala klimat. Lövträd är att föredra då de skuggar när hettan kan vara ett problem, men på vinterhalvåret släpper de in solvärmen när den är önskad. Lövträd utgör också mindre risk för stormskador.
8. Förbättra jordens vattenhållande förmåga och öka mångfalden genom kompost och genom att luckra upp jorden om den är hård.
9. Undvik kemikalier i trädgården så får ekosystemet större motståndskraft.
10. Kontrollera sprickor och fukthalt i källarväggar.
Här är tre snabba åtgärder som du kan göra redan idag
Kontrollera att stuprör och hängrännor är hela och sitter som de ska.
Laga sprickor och öppningar i yttervägg och källargolv.
Säkra fönster, dörrar och öppningar inför skyfall.
Här är tre smarta åtgärder som tar längre tid och kostar pengar men som definitivt hjälper till att klimatsäkra ditt hus.
Installera backventil på avloppet och undvik avloppsvatten i källaren.
Se till att husgrunden är väl dränerad.
Anlägg grönt tak! Ett tak med växtlighet minskar översvämningsrisken.
Källa: Folksam.