55 procent av de unga äldre i åldern 55 till 69 funderar på att flytta till ett nytt boende. Drygt fyra av 10 villaägare anser att deras nuvarande boende är för stort.
Det visar en ny Sifo-undersökning på uppdrag av bostadsutvecklaren Obos.
Bostadsutvecklaren Obos har undersökt hur flyttbenägna vi svenskar är, och i synnerhet personer från 55 till 84 år.
Undersökningen visar att över hälften av gruppen 55 till 69 år funderar på att flytta jämfört med en tredjedel i åldern 70 till 84 år. Bland villaägarna uppger fyra av tio att deras nuvarande boende är för stort för deras behov.

Många svenska villaägare skulle gärna flytta till något mindre boende.
– Undersökningen visar att 55 plus är en viktig grupp och vi bostadsutvecklare behöver bli bättre på att visa på fördelarna och möjligheterna med en flytt till en modern, lättskött och nyproducerad bostad. Jag tror att många skulle vilja slippa snöskottning, dyra elräkningar och istället kunna ägna de pigga åren av pensionen till annat d, säger Sofia Ljungdahl, VD på Obos Nya Hem.
Obos – en av Nordens största bostadsbyggare – menar att äldre som flyttar från den större villan till en nyproducerad lägenhet skapar flyttkedjor och samhällsnytta. Bostadsbeståndet kan nyttjas mer effektivt.
Det osäkra ekonomiska läget och inbromsningen i bostadsbyggandet hämmar dock rörligheten.
I Boverkets senaste maj-prognos beräknas antalet påbörjade nybyggda bostäder till omkring 27 000 under 2024, vilket är en minskning med hela 45 procent jämfört med 2019 och med omkring 16 procent jämfört med 2023.
Undersökningsresultaten stöds av SCB:s statistik på verkliga flyttar som visar att benägenheten att flytta avtar kraftigt när vi uppnår pensionsåldern. En nyproducerad bostad möter många av de krav äldre personer har på ett praktiskt och ändamålsenligt boende över tid.
För de som tillhör det äldre spannet i målgruppen kan det exempelvis handla om tröskelfri planlösning och plats för att installera hjälpmedel i bad- och sovrum. Med en mer anpassad bostad blir vardagen både enklare och mer njutbar för OBOS medlemmar.
– Om fler 55 plussare skulle ta steget till en nyproducerad bostad skulle det skapa ringar på vattnet med flyttkedjor och fler kan uppfylla sina bostadsdrömmar. En viktig aspekt är också den sociala hållbarheten, många äldre är eller blir ofrivilligt ensamma. Detta går att motverka med den gemenskap och trygghet som kan skapas i en bostadsrättsförening, säger Sofia Ljungdahl.
Resultaten av undersökningen visar att nära hälften av de som svarat upplever att höga boendekostnader är ett av de främsta hindren för att ta steget till ett nytt boende. OBOS anser att det finns stora fördelar med att köpa en nyproducerad bostad som inte kräver stora utgifter i löpande underhåll.
Bofrämjandet konstaterar även att bolånetaket hämmar rörligheten för äldre hushåll som önskar flytta från sitt småhus. Äldre kan dessutom ha gamla amorteringsfria bolån som inte kan tas med till den nya bostaden.
Äldre har ofta stora övervärden i den befintliga bostaden men samtidigt lägre månadsinkomst, något som inte avspeglas i dagens kreditprövning. För att underlätta för äldre att ta steget att flytta behöver därför kreditreglerna anpassas så att de kan finansiera sin flytt.
– Möjligheten att få lån minskar ju äldre man blir. Här behöver bankerna ta ett större ansvar och anpassa sina krav. De kan inte fortsätta stirra sig blinda på inkomst, utan måste ta hänsyn till att andra värden som till exempel sommarstugor och besparingar, säger Sofia Ljungdahl.

Många svenskar skulle gärna flytta till något mindre.
Undersökningsresultatet visar som väntat att många äldre anser att deras nuvarande bostäder är för stora för deras behov, vilket innebär att bostadsbeståndet inte används effektivt när barnfamiljer inte kan flytta till större bostäder på den ägda bostadsmarknaden.
Äldre upplever också svårigheter med att hitta bostäder som passar deras önskemål. Det visar tydligt ett behov av att erbjuda anpassade bostadslösningar för äldre bostadsköpare.
– Vi har en åldrande befolkning och äldres behov på bostadsmarknaden är också viktigt att fokusera på. Vår undersökning ger en tydlig bild av hinder äldre står inför när de överväger att byta boende, och dessa behöver bostadsutvecklarna, Finansinspektionen och bankerna tillsammans hitta en bättre praxis för.
– Men det behövs också politiska initiativ som kan underlätta för bostadsutvecklare att bygga tillgängliga bostäder som bättre passar äldres behov, avslutar Sofia Ljungdahl.