Ta en närmare titt på den här flytande ön i Mexiko. Grunden är byggd av något så unikt (och enkelt) som plastflaskor och skräp.
– Min ö är ett bevis på att man kan skapa en hållbar livsstil utan att offra komfort, säger skaparen Richard Sowa.
Richard Sowa, en visionär arkitekt, har skapat något extraordinärt – en flytande ö vid Mexikos kust som är konstruerad av plastflaskor och annat skräp. Denna unika skapelse är inte bara ett bevis på hans uppfinningsrikedom, utan också en kraftfull markering mot den globala föroreningskrisen.
Sowa’s ö – vid Isla Mujeres i Mexiko) är ett levande exempel på hur man kan förvandla avfall till en resurs. Istället för att låta plastflaskor och annat skräp hamna på soptippar eller förorena våra hav, har han använt dem som byggstenar för att skapa en hållbar och självförsörjande livsmiljö på ca 700 kvadratmeter.
Det tog honom ungefär fem månader att bygga tillräckligt av ön för att kunna plantera det första trädet.
– Det är dock viktigt att notera att ön är ett pågående projekt som ständigt utvecklas och förändras. Det är en process där jag successivt lägger till nya lager av skräp och jord, ungefär som en lasagne, säger han.
”Skräp-öns” konstruktion är fascinerande i sin enkelhet:
Grunden utgörs av nätpåsar fyllda med plastflaskor, glasflaskor, burkar och annat flytande skräp som ger öns flytkraft.
Ovanpå detta lager läggs plywood och lastpallar som fungerar som en plattform för jord och vegetation. Det är ett digert jobb med tanke på att ön än 700 kvadratmeter stor.

– Min ö är ett bevis på att man kan skapa en hållbar livsstil utan att offra komfort, säger skaparen Richard Sowa.
Med tiden bryts träet ner och ersätts kontinuerligt, medan växternas rötter växer ner genom skräpet och binder samman hela strukturen.
Resultatet är en ö som blir alltmer naturlig med tiden och som till och med kan motstå orkaner.
Sowa’s filosofi går utöver att bara återvinna material. Han betonar vikten av att leva i harmoni med naturen och att respektera allt liv. Hans ö är ett bevis på att man kan skapa en hållbar livsstil utan att offra komfort.

– Min ö är ett bevis på att man kan skapa en hållbar livsstil utan att offra komfort, säger skaparen Richard Sowa.
För att ön ska flyta används de här materialen:
Plastflaskor: Dessa är en grundläggande komponent i öns konstruktion, och de ger den nödvändiga flytkraften.
Glasflaskor: Sowas använder även glasflaskor för att öka flytkraften och lägga till vikt.
Burkar: Metallburkar, både av aluminium och andra metaller, bidrar till öns stabilitet.
Plastpåsar: Sowa fyller nätpåsar med dessa och andra flytande skräp för att skapa en stabil bas.
För struktur och plattform:
Plywood: Detta används för att skapa en plattform ovanpå flasklagret, vilket ger en yta för jord och växter.
Lastpallar: Precis som plywood används dessa för att skapa en stabil plattform och förstärka konstruktionen.
Naturliga Material:
Jord: Sowa täcker plattformen med jord för att skapa en miljö där växter kan trivas.
Växter: Växternas rötter växer ner genom skräpet och binder samman hela ön, vilket skapar en alltmer naturlig och stabil struktur.
Han har utrustat ön med:
Ett bioavfallstoalett som omvandlar avfall till kompost för trädgården.
En soldriven dusch och kök.
Planer på att utnyttja vågenergi för att skapa ett naturligt luftkonditioneringssystem.
Han använder solpaneler för att generera elektricitet på sin ö. Men eftersom han är en sann innovatör och vill ständigt experimentera med nya sätt att utnyttja naturens kraft och skräpets potential.
Han har till och med upptäckt en metod att generera elektricitet genom att sänka ner en kedja av aluminiumburkar och koppartråd i saltvatten.
– Kylskåpet drivs av el från solpanelerna och jag experimenterar med en annan metod för att få el. Jag skapar ett slags kedja genom att tråda aluminiumburkar på en koppartråd. Hålet i botten på burkarna gör det möjligt att trä dem på tråden. Denna kedja sänks sedan ner i saltvatten utanför ön. En annan koppartråd placeras också i vattnet.
– Och genom att ansluta de två koppartrådarna genereras en elektrisk spänning, ungefär en volt. Man kan seriekoppla 12 av dessa system för att driva apparater som kräver 12 volt likström, säger han.
Hans nuvarande projekt, ”Spiral Island II”, är ännu mer ambitiös. Den nya ön är utformad som en fisk och kommer att vara tillräckligt stor för att rymma ett helt samhälle. Planen är att ön ska drivas av segel och undervattens ”fenor” som utnyttjar vågenergin för att förflytta ön.
Richard Sowa är en inspirerande figur som visar att det är möjligt att vända den globala föroreningskrisen till en möjlighet. Hans flytande öar är inte bara en arkitektonisk bedrift, utan också ett hoppfullt budskap om att vi kan skapa en mer hållbar framtid.

Den flytande ön i Mexiko.

Grunden är plastflaskor och skräp.