En röd stuga med vita knutar väckte stort intresse bland spekulanter.
Innan första visningen lämnades bud på huset.
Det önskade priset på en miljon kr steg med 300 000 kr.
Det må vara bister vinter just nu, men många verkar redan drömma om sommaren. Att få tillbringa sköna varma dagar i ett mysigt torp verkar vara en evig längtan bland många av oss.
Och den röda stugan med vita knutar är själva sinnebilden för den svenska sommaridyllen.

Utropspriset var 1,1 miljoner kr och spekulanter började lägga bud redan före första visningen. Under veckan har buden haglat och nu är huset sålt för drygt 1,3 miljoner kr. Foto: Inger Bertilsdotter, Husfoto
Strax utanför Västerås har en mysig röd stuga med vita knutar varit till salu. Och Hemnets besökare blev överförtjusta över objektet.
Torpet blev det mest klickade objektet på Hemnet under förra veckan.
Stugan byggdes 1912 och har en boarea på 48 kvadratmeter, en tomt på nästan en hektar och ligger avskilt på landsbygden.
Utropspriset var 1,1 miljoner kr och spekulanter började lägga bud redan före första visningen. Under veckan har buden haglat och nu är huset sålt för drygt 1,3 miljoner kr.

Bara 48 kvadratmeter boyta, men en stor tomt på en hektar. Foto: Inger Bertilsdotter, Husfoto
– Det är som ett litet paradis för den som känner att man gillar naturen, säger mäklaren Vendela Ekman till lokaltidningen VLT.
Stugan har kallats för ”drömlik” i annonsen och det är uppenbarligen många som drömt sig bort till ett liv nära naturen.
– Det som jag fått höra av många är att de antingen söker ett landställe eller vill ut från stan. Och då är det just de som har så stora drömmar att de kanske vill bygga ett eget hus, eller att hamna vid en fridfull atmosfär som är intresserade, säger mäklaren Vendela Ekman.

48 kvadratmeter boyta. Foto: Inger Bertilsdotter, Husfoto
Många har lockats av den hektar-stora tomten och torpets charm. Ett litet paradis, enligt säljaren: när solen går ner ser man skymningen och känner den fridfullheten. Det är inte så ofta man får en sådan utsikt från en sådan liten bostad.
Utöver huvudbyggnaden står också ett nybyggt garage på tomen. Det inreds för att kunna användas som bostad. På tomten finns även en damm med fiskar.
– Det finns både ängsmark och lite skog i närheten. Det är många som har beskrivit att de känner ett lugn i atmosfären här ute. Det passar de som är lite nyfikna på att skapa sitt nya liv. Det kan vara antigen unga par som vill skaffa familj eller äldre som vill hitta lite lugn och ro, de som känner att de gjort det mesta i livet och vill ”settle down”.

Sovrum. Foto: Inger Bertilsdotter, Husfoto
Vi svenskar har som sagt en förkärlek för faluröda stugor med vita knutar. Men kan du historien bakom den faluröda färgen?
Ursprunget till den röda färgen hittar man långt under mark i Falu gruva – och färgen tillverkas än i dag av ”skräp”: på varpen (de malmfattiga stenarna) finns ett tunt, ockrafärgat lager damm – som är ett alldeles utmärkt pigment att bränna och sedan koka färg på. Det har gjorts ända sedan slutet av 1500-talet.
Dåvarande kungen Johan III gillade de vackra, dyra koppartaken i Europa och ville färga sina mindre påkostade tak i trä röda med ”gruvkli” för att ge slottet ett lyft. Kungens initiativ följdes av adel, präster, borgare och bönder. Efter ett tag hade den röda slamfärgen spridit sig till minsta soldattorp.

Köket. Foto: Inger Bertilsdotter, Husfoto
Falu rödfärg görs i dag på i princip samma sätt som den gjordes för många hundra år sedan. Pigmentet från gruvstenarna sköljs av, sedimenteras till ett finkornigt pulver, bränns och blandas till slut med linolja, vatten, vetemjöl och järnvitriol.
På senare år har även lite tencider och biocider tillsatts för att ge längre hållbarhet och förhindra mögel, men hela produktionen sker inom några hundra meters avstånd från gruvan.
Just nu lämnar två miljoner liter slamfärg Falun varje år, utan att en enda ny sten bryts i gruvan.
Se annonsen här

Entrén. Foto: Inger Bertilsdotter, Husfoto

Den faluröda stugan med vita knutar. Foto: Inger Bertilsdotter, Husfoto