Den tyska byn Fuggerei är väldigt speciell. Här kostar nämligen hyran bara 12 kronor – per år.
Men då måste alla göra sina plikter: be tre gånger om dagen och stanna hemma efter kl 22 på kvällen. Det är bestämt sedan hundratals år tillbaka.
Inte långt från Augsburgs stadscentrum finns en s k gated community – en egen liten by – som består av små putsade, vackra hus. Det är en lugn plats med idylliska gårdar och väggar prydda med vinstockar. Här finns 67 byggnader och 142 bostäder samt en kyrka.
Namnet på den lilla staden i staden är Fuggerei, döpt efter grundaren Jakob Fugger.

Den lilla staden i staden: i Fuggerei behöver invånarna bara betala 12 kronor i hyra per år.
Jakob Fugger grundade Fuggerei i sitt eget och sina bröders namn 1521. På den tiden behövde 150 behövande Augsburgska medborgare av den katolska tron någonstans att bo.
Fugger donerade marken för att kunna bygga upp ett socialt bostadskomplex – världens första – för familjer och individer i nöd.
Fugger ägde fastigheter och mark i hela Augsburg och hade grundat flera sociala initiativ. Han hade gjort sig ett namn som den rikaste bankiren i stan, vilket gav honom smeknamnet Jakob Fugger den rike.
Men den stenrike Jakob Fugger kände ett socialt ansvar och ville ge tillbaka till samhället i form av prisvärt boende för fattigare familjer.
Men flera villkor gällde: invånarna skulle vara katoliker, registrerade Augsburgare och vara välrenommerade (även om det är okänt hur välrenommerad man behöver vara).
Alla som fick en bostad i Fuggerei åtog sig att be för familjen Fuggers hälsa och välstånd tre gånger om dagen och accepterade utegångsförbudet kl. 22.00.
På den tiden var den avtalade årshyran för en av lägenheterna en rhensk gulden.
Jakob Fugger bildade en välgörenhetsfond för att finansiera det sociala bostadskomplexet, och det täcker fortfarande en del av kostnaderna idag.

150 bostäder i Fuggerei, en stadsdel i Augsburg.
Både det trettioåriga kriget och andra världskriget orsakade stor förödelse av dröm-byn. Men Fuggerei byggdes inte bara om varje gång utan byggdes också ut, och de överenskomna hyresvillkoren gäller fortfarande.
Idag betalar invånarna fortfarande en euro i hyra per år. Det är alltså ca 12 kronor.
Förutsättningarna har inte förändrats speciellt mycket. Utegångsförbudet efter kl 22 är visserligen lite mer avslappnat, och de invånare som kommer tillbaka sent till sin lägenhet tenderar att tipsa vakten i förväg – men bortsett från det håller alla sitt avtal.
Den som är intresserad av att flytta hit – och leva billigt – måste ha bott i Augsburg i minst två år för att ansöka om en lägenhet.
Och en sökande som vill bli godkänd måste fortfarande följa de ursprungliga reglerna från 1500-talet och be tre böner om dagen (Fader vår, Hail Mary och den nikenska trosbekännelsen) för Jakob Fugger och de nuvarande Fuggerfamiljens ägare.
Dessutom måste de arbeta deltidsjobb i samhället. Ilona Barber, som har bott på Fuggerei i fem år, arbetar vid ett av byns museer, men andra kan vara nattvakt eller trädgårdsmästare.
– Det är uråldriga villkor, men det är värt det säger Barber.
– Att bo här har gett mig sinnesfrid. Innan du kommer hit har du inte tillräckligt med pengar och du måste försöka överleva genom att betala hyra och livets utgifter. Men här har du sinnesfrid. Du har råd med saker du inte kunde köpa tidigare.
– Fuggerei är en unik plats. Om man är besökare så får man se en speciell gemenskap och väldigt speciella värderingar. Detta är en viktig del av historien i Augsburg och familjen Fugger. Våra besökare uppleva frid och andlighet, säger hon.

Vackra, välbevarade hus.

Jakob Fugger, grundaren av Fuggerei.

Fuggerei.

Fuggerei.

Så såg Fuggerei ut på 1600-talet.