I ny Sifo-undersökning beställd av Fastighetsbyrån pekar svenskar ut vad som är viktigast för dem när de ska välja bostadsområde. Säkerhet och trygghet följt av närhet till natur är det viktigaste kriterierna, där hälften av deltagarna anger dessa kriterier.
Samtidigt funderar 19 procent, motsvarande 1,5 miljoner vuxna svenskar, på att flytta på grund av ökat våld och gängkriminalitet och 9 procent vill flytta av samma orsak. De som upplever ökad otrygghet mest, och vill flytta i högst utsträckning, är män 18-29 år.
Våra mäklare runt om i landet märker av att våld och gängkriminalitet påverkar olika bostadsområden, på olika sätt. Vissa utsatta områden minskar i attraktivitet medan andra orter, som ses som säkra och trygga, blir mer intressanta. Tyvärr är ju den här påverkan på bostadsmarknaden och flyttströmmar något som förvärrar segregationen och grundproblematiken, kommenterar Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.
Det är även tydligt att män i åldern 18-29 år är de som känner sig mest otrygga. En högre andel i den gruppen vill flytta på grund av otrygghet (19 %) och upplever att de blivit mindre trygga de senaste två åren (22 %).
Män är generellt mer oroliga än kvinnor för att de själva eller någon i familjen ska utsättas för våld kopplat till gängkriminalitet (12 %) och funderar i högre utsträckning på att flytta av den anledningen (25 %).

Aquavillan (eller husbåten) i centrala Stockholm är till salu för tio miljoner kr.
Det här är naturligtvis ett stort samhällsproblem som kräver en kraftsamling från många olika håll. När det gäller bostadsområden behöver vi jobba långsiktigt med en aktiv stadsplanering och ett bostadsbyggande som ger bra förutsättningar för trygghet.
På kort sikt krävs samverkan från många olika parter och det finns intressanta exempel där fastighetsägare tillsammans med andra aktörer bidrar till positiv utveckling i olika områden, säger Johan Engström.
Sedan skulle vi behöva en blocköverskridande reform som tar ett helhetsgrepp om bostadspolitiken. Politikerna har lämnat walk over i de här frågorna för länge. Reformen behöver omfatta bostadsbyggande, rörlighet, finansiella regler och även hur vi motverkar ökad otrygghet och ett allt större utanförskap och hemlöshet, fortsätter Johan Engström.
Resultat från undersökningen
Vad är viktigast när du väljer bostadsområde (flera svar möjliga)?
Att det är säkert och tryggt, 50 %
Närhet till fin natur och grönområden, 49 %
Den typ av bostad jag vill bo i finns där, 38 %
Bra kommunikationer, 35 %
Närhet till arbete, 22 %
Ingen störande trafik, 20 %
Närhet till vänner/familj, 19 %
Att det finns bra skola/förskola, 11 %
Möjlighet att utöva fritidsintressen/aktiviteter, 11 %
Bra utbud av nöjen/kultur/shopping, 7 %
Att jag känner till området väl, 7 %
Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av Fastighetsbyrån. Den bygger på 1002 intervjuer med den svenska allmänheten 18–84 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 7 juni – 13 juni 2024.