En man i centrala Malmö använde för lite varmvatten. Då försökte det kommunala bostadsbolaget MKB att riva hans hyreskontrakt. 
”En lägenhet som inte används ska lämnas till bostadskön och gå till någon som bättre behöver den” menade MKB.

En man från Stockholm har hyrt en enrumslägenhet i centrala Malmö i 24 år. Men hyresvärden – det kommunala bostadsbolaget MKB – menar att mannen bott där väldigt få dagar de senaste åren. Därför borde han lämna tillbaka lägenheten till bostadskön, menade hyresvärden.
MKB:s bevis på att mannen knappt varit i sin lägenhet? Hans låga förbrukning av varmvatten. Enligt MKB hade mannen enbart använt varmvatten i 26 dagar under de senaste två åren.

Tidningen Hem & Hyra har varit i kontakt med mannen, som förklarar att han arbetar i resebranschen och reste över hela Europa.
Han kunde därför inte använda lägenheten lika ofta som vanligt. ”Det är efter 24 (!) år som skötsam hyresgäst – chockerande att, helt utan förvarning, motta en uppsägning”, skrev han.

Men även en övernattningslägenhet ska användas, menade MKB. Ärendet skulle precis gå till hyresnämnden, men hyresgästen och MKB hann träffa en överenskommelse: hyresgästen måste bo i lägenheten 100 dygn per år.

Han får alltså en andra chans att visa att han använder lägenheten så mycket som MKB kräver, annars måste han självmant säga upp hyreskontraktet. Senast till sommaren måste ha ”styrka” att han bor i ettan tillräckligt ofta. Och då bör han alltså duscha oftare så att MKB ser att varmvatten förbrukas…

–  Jag får väl vara nöjd, så länge. Jag har egentligen viss förståelse för MKB. Det är alldeles för många som sitter på lägenheter som de inte behöver, antingen för att vara ”safe” i en rutten och efterbliven hyresmarknad, där många kommuner inte tar sitt ansvar och staten helt abdikerat från ansvar eller hyr ut dem till ockerhyror, säger hyresgästen till Hem & Hyra.

Hyresgästens låga förbrukning av varmvatten var ett bevis på att han knappt bodde i sin lägenhet.