Räntan på bolån har stor betydelse för de flesta bostadsägare. Bara någon procents ökning eller minskning av räntan kan få stora konsekvenser för hushållsekonomin, speciellt om lånebeloppen är höga och räntan rörlig. Under senare år har räntan höjts gradvis, men nu talar mycket för att vi har nått räntetoppen och att räntan kommer att sjunka något under 2024, i alla fall om man får tro Konjunktur Institutet som nyligen lämnade sin ekonomiska utblick över svensk ekonomi för kommande år. 

Konjunktur Institutet (KI) konstaterar att den svenska ekonomin befinner sig i en lågkonjunktur som fördjupas under 2024. Vidare säger man att hög inflation och höjda räntor har slagit hårt mot främst räntekänsliga hushåll och bostadsbyggandet i landet. Glädjande tror man dock att under 2024 kommer lönerna stiga snabbare än priserna. Tillsammans med en lägre styrränta kommer det att ge både hushåll och företag ökat utrymme för konsumtion och investeringar.

En enig expertkår är överens om att räntehöjningarnas tid är förbi. Första räntesänkningen från Riksbankens sida tror man kommer under 2024. Förhoppningsvis kan du med rörlig ränta snart börja räkna på nya lägre månadskostnader.

Den faktor som styr Riksbanken att höja styrräntan är framförallt inflationen. KI konstaterar att KPIF-inflationen har kommit ner från dryga 10 procent förra året till 3,6 procent i november. KPIF är det mått som SCB använder för att beräkna inflation och innebär att man använder vanliga Konsumentprisindexet (KPI) men exkluderar förändringar i bolåneräntor utan använder sig av en fast ränta för beräkning.

Sett i kontext har inflationen 2022-23 varit historiskt hög. Inte sedan 1990 och den ekonomiska krisen har inflationen varit i närheten av senaste årens nivåer (kolla statistik här). Att inflationen nu sjunker beror främst på lägre energipriser och internationella råvarupriser, enligt KI.

Kronan har förstärkts sedan september och fortsätter att förstärkas. Inflationen sjunker framöver och under det andra halvåret 2024 ligger den tydligt under Riksbankens inflationsmål, bedömer KI.

Man tror att Riksbanken inleder en serie räntesänkningar från och med nästa sommar. Under 2025 stiger inflationen igen till följd av en förbättrad konjunktur och en mindre åtstramande penningpolitik. Samtidigt förs finanspolitiken i en expansiv riktning 2025.

I sin totala bedömning för 2024 tror KI att Riksbankens styrränta vid årets slut har sjunkit från nuvarande 4 procent till 3.3 procent. I utblicken för åren 2025 och framåt tror KI att räntan sjunker ytterligare.

Banker

Swedbank tror att räntetoppen är nådd och att Riksbanken börjar sänka styrräntan från juni 2024.
SEB tror att Riksbanken nu avslutat, vad man väljer att kalla, sitt ”ränteexperiment”. Man tror inte att fler höjningar planeras utan att första räntesänkningen kommer i september 2024.
Nordea tror också att räntetoppen är nådd och att en sakta återgång till mer ”normala” räntenivåer är att vänta med start från sommaren 2024. Man betonar dock att man inte tror på en nedgång av räntenivåer som vi såg innan nuvarande räntehöjningar inleddes i april 2022.
Handelsbanken tror som övriga att räntetoppen är nådd och att en sänkning av styrräntan inleds under 2024 för att sakta sjunka nedåt under kommande år.
SBAB är inne på samma linje som övriga och ser att räntehöjningarnas tid är förbi. Man menar på att räntehöjningar nu får full effekt först två år in i framtiden, då man räknar med att Riksbankens inflationsmål om 2 procent är uppfyllt ändå. Man tror på en första räntesänkning i maj 2024 och sen gradvisa sänkningar ned till 2 procents styrränta under sommaren 2025.
Sammanfattning: De råder bred konsensus bland analytiker om att Riksbankens räntehöjningar är över för denna gång. Nu väntar räntesänkningar med start 2024 om än i långsam takt. Ingen av prognoserna som tittar över flera år anger en återgång till de räntenivåer som rådde innan april 2022.