I nordöstra Spanien, bara några mil från Barcelona, har den gamla kyrkbyn hamnat på torra land. Sant Romà de Sau dränktes för 60 år sedan när Sau-dammen byggdes. Vattnet i dammen sjunker till extremnivåer på grund av torkan. Nu flockas en ny slags turister runt kyrkbyn – ”Torkaturister”.

Den lilla byn Sant Romà de Sau låg vackert placerad i en dalgång i nästan 1 000 år. Kyrkan som byggdes på 1200-talet i klassisk romansk stil var bybornas stolthet. Dessvärre för byborna finns bara några mil bort jättestaden Barcelona som behöver väldigt mycket färskvatten och elektricitet för att fungera.

Tidigare var kyrkbyn begravd i vattenmassorna. På den här bilden är i alla fall vattnet så högt att lite av kyrkan har vatten runt sig. Nu står den på torra land.

För att lösa det problemet började man på 1950-talet bygga Sau-dammen där man dämde upp floden Ter. Byn fick stryka på foten inklusive den gamla kyrkan. Allt av värde togs bort ur kyrkan och befolkningen omlokaliserades. 1962 var dammen färdig och byn försvann för alltid i vattenmassorna.

Vanligtvis kunde man se den översta delen på spiran av kyrkan när dammen var fylld med normala vattenmängder. Men Spanien har under senare år drabbats av rekordtorka. Så här torrt har det inte varit på 100 år och vattenmängden i dammen har stadigt sjunkit.

I januari brukade dammen vara fylld till 90%, nu är vattennivån 6% av kapaciteten.

Kyrkbyn har hamnat på torra land och de gamla ruinerna lockar nu en ny form av turister. I Spanien pratar man om så kallade ”Torkaturister” som kommer till Barcelona för att besöka inte bara staden utan också för se den gamla kyrkbyn på dammens botten.

Inte bara kyrkan har hamnat på land igen, utan också denna kyrkogård.

I Barcelona, bland både befolkning och makthavare debatteras nu hur man ska se på de nya turisterna. Området har haft extremtorka i flera år och vattenrestriktioner är på plats för befolkningen i Barcelona med omnejd. Är det verkligen vettigt att turister besöker regionen just på grund av den anledningen och konsumerar det lilla vatten som finns på ett sätt som befolkningen som bor där inte får göra.

Ett sant dilemma i en värld av klimatförändringar.

Matpriserna har skjutit i höjden på grund av att vatten blivit en ransonerad bristvara. Några enkla lösningar finns inte utan många små steg måste till för att landet ska få fram tillräckligt med vatten. I Barcelona och egentligen i hela Spanien jobbas det nu hårt på att få fram mer färskvatten till befolkningen och inte minst till jordbruket. Jättelika avsaltningsanläggningar är under konstruktion och befolkningen i Barcelona är redan idag väldigt sparsamma med vatten jämfört med många andra storstäder runt om i världen.

Ingen kan dock sia om framtiden, blir det värre, eller kommer nederbörden tillbaka? Att leva i Barcelonatrakten idag är förknippat med många frågetecken och tuffa restriktioner på vattenanvändning.

Läs mer här

Turister flockas till den gamla torrlagda kyrkan.

Man har fått sätta upp staket för att hålla turisterna borta från kyrkan och den rasrisk som finns.

Husruinerna från den gamla byn är åter på landbacken.

Det här var en gång en vacker dalgång där floden Ter sakta rann fram – nu är man snart där igen.