Vad sägs om att bo i ett gigantiskt växthus? Det är en unik lösning som en norsk familj stortrivs med.
– Vi behöver inte gå någonstans för att hitta det vi behöver eftersom vi har allt här, säger den norska arkitekten Margit-Kristine Solibakke Klev.
En arkitekt nära Kongsberg i Norge, Margit-Kristine Solibakke Klev, har designat ett unikt hem med ett växthus för sin familj.
De flyttade från Oslo och byggde sitt nya hem på en fastighet som de hade ägt i över ett decennium.
Inspirerade av det hårda lokala klimatet och en önskan om att odla sin egen mat, införlivade de ett växthus genom en egen design.
Man kan alltså säga att de har en villa inuti ett växthus, en säregen lösning som fått mycket uppmärksamhet över hela världen.
Varje vecka vill media komma på besök för att få uppleva livet i ett gigantiskt glashus.
Växthuset byggdes före huset för att säkerställa att det skulle kunna tåla Norges tunga snöfall, som kan nå upp till 1,5 meter på vintern.
Växthusets glas- och stålram stödjer snölasten, medan takets vinkel gör att snön glider av i solen.
– Genom att bygga växthuset först kunde vi se till att det var tillräckligt starkt för att bära den tunga snölasten. Växthusets glas- och stålram är konstruerad för att klara trycket, och takets vinkel gör att snön kan glida av när solen skiner, säger skaparen Margit-Kristine Solibakke Klev.

En arkitekt nära Kongsberg i Norge, Margit-Kristine Solibakke Klev, har designat ett unikt hem med ett växthus för sin familj.
Inne i växthuset finns ett familjehem på cirka 250 kvadratmeter, och en mängd frodiga växter trivs här.
Utrymmet har fruktträd som persikor, aprikoser, mandlar, fikonträd och björnbär. Trots de kalla norska vintrarna ger växthuset en miljö som är gynnsam för att odla frukt som annars skulle vara omöjlig att odla utomhus. Växterna, av vilka vissa bara är fem år gamla, växer snabbt på grund av växthusets skydd och rikliga solljus.
Själva huset är designat för att komplettera växthuset. Strukturen har traditionellt norskt trä och isolering, med stora fönster för naturligt ljus och ventilation.
Husets placering maximerar passiv solvärme, vilket skapar ett varmt och inbjudande utrymme även på vintern.
I februari kan temperaturen inuti växthuset nå 20°C på soliga dagar, en stark kontrast till -5°C utanför.

Alltid varmt inomhus.
Den här termiska effektiviteten möjliggör trädgårdsskötsel året runt och ett bekvämt boende.
Köket, med sina omfattande glasväggar, är designat för att vara öppet mot växthuset på sommaren, vilket ger enkel tillgång till färska örter och frukter. Golvet, tillverkat av mikrocement över betong, fungerar som en värmevägg, som absorberar och gradvis avger värme under hela dagen.
Energieffektivitet och hållbarhet är kärnan i husets design. Ägarna använder traditionella och moderna metoder för att hantera sina resurser. De komposterar på plats och använder löv, fruktavfall och gödsel från sina djur för att berika jorden.
– Vi använder också förnybara energikällor, som solpaneler, för att minska sitt koldioxidavtrycket. Dessutom har vi implementerat vattenbesparande åtgärder, inklusive uppsamling av regnvatten och effektiva bevattningssystem, säger Margit-Kristine Solibakke Klev.
Familjen äger också en liten gård där de håller norska får. Dessa får är kända för att vara vänliga och är väl lämpade för kött.
Växthuset har också ett separat utrymme för att odla chili, paprika och tomater, vilket ytterligare utökar deras självförsörjning.

En arkitekt nära Kongsberg i Norge, Margit-Kristine Solibakke Klev, har designat ett unikt hem med ett växthus för sin familj.
Utöver sina jordbruksaktiviteter har familjen också omfamnat en hållbar livsstil på andra områden. De använder förnybara energikällor, som solpaneler, för att driva sitt hem och minska sitt koldioxidavtryck. Dessutom har de implementerat vattenbesparande åtgärder, inklusive uppsamling av regnvatten och effektiva bevattningssystem.
Familjens livsstil är djupt förknippad med deras hem och trädgård. De har skapat ett utrymme där livsmedelsproduktion och familjeliv är sammanflätade. Deras engagemang för självförsörjning är uppenbart i deras noggranna hantering av resurser och den mängd konserverade livsmedel de lagrar för vintermånaderna.
Från deras specialbyggda växthus till deras hållbara praxis är deras hem ett bevis på innovativt boende i harmoni med naturen. När de förfinar sin livsmiljö förblir Margit-Kristine och hennes familj engagerade i sin vision om en självförsörjande och hållbar livsstil, samtidigt som de vårdar ett unikt hem med ett växthus
”Det är viktigt att barnen förstår det arbete som krävs för att odla mat och äta mer grönsaker. Vi behöver inte gå någonstans för att hitta det vi behöver eftersom vi har allt här”, säger Margit-Kristine.

Ett unikt hem.

Ett gigantiskt växthus utanpå villan.

En arkitekt nära Kongsberg i Norge, Margit-Kristine Solibakke Klev, har designat ett unikt hem med ett växthus för sin familj.