I undersökningen visar det sig att unga människor i Sverige anser att det är viktigare att ha en fin bostad än att skaffa familj i framtiden. En överväldigande majoritet vill också äga sitt boende, visar en ny undersökning gjord av Ungdomsbarometern på uppdrag av Mäklarsamfundet och Hemnet.
Undersökningen presenterades i samband med Almedalsveckan och visar att 88 % av unga tycker det är viktigt att ha en fin bostad i framtiden. Detta värderas högre än att resa och ”se världen”, 69 procent, eller skaffa barn, 66 procent.
– Ungas dröm om en egen ägd bostad är stark, men tröskeln in på bostadsmarknaden blir bara högre. Det påverkar förtroendet för politikens förmåga att lösa samhällsproblem, viljan till familjebildning och möjligheten att göra klassresor. Undersökningen är en klar signal om att det är hög tid för politiken att prioritera ungas möjligheter på bostadsmarknaden, säger Oskar Öholm, vd på Mäklarsamfundet.
70 procent av de tillfrågade är dock nöjda med sitt nuvarande boende, men bostadsmarknaden orsakar också oro/stress hos nästan hälften. Drygt hälften, 55 % tror det kommer att vara svårt att hitta ett bra boende i framtiden, medan 16 procent tror att det kommer att vara lätt.
78 procent av de svarande drömmer om att bo i villa eller radhus. Samtidigt drömmer 48 procent om att bo i en bostadsrätt. Hyresrätter är det bara 19 % som drömmer om.
– Undersökningen visar hur viktig bostaden är för ungas framtidstro med det är samtidigt tydligt att bostadsmarknaden framkallar känslor av oro och stress hos många. Att en så hög andel unga föredrar att äga sin bostad, att man främst vill bo i villa eller radhus och att krossade bostadsdrömmar kan få allvarliga konsekvenser för individen är saker som politikerna borde ta i större beaktande, säger Cecilia Beck-Friis, vd för Hemnet.
Undersökningen, genomförd av Ungdomsbarometern på uppdrag av Mäklarsamfundet och Hemnet, riktade sig till unga i Sverige mellan 15 och 29 år. Med hjälp av en digital enkätundersökning, som ägde rum mellan den 3-27 maj 2024, samlades data in från totalt 1772 intervjuer.