Svenska villaägare har fått i snitt 23 000 kronor mer i plånboken på bara ett år.
– Utgiftsbördan har lättat ganska ordentligt på kort tid, säger Ola Söderlind, hushållsekonom på Zmarta.

Jämfört med toppen under inledningen av 2024 har villaägarnas årliga utgifter nu fallit med över 23 000 kronor eller närmare 11 procent. Det visar Zmarta Husägarindex för det tredje kvartalet. De lägre utgifterna beror framförallt på lägre räntor och kraftigt fallande elpriser.

De lägre utgifterna beror framförallt på lägre räntor och kraftigt fallande elpriser.

Zmarta Husägarindex mäter hur stora utgifterna är för att bo i småhus (villa, kedjehus, radhus och parhus). För det tredje kvartalet visar indexet att en genomsnittlig husägare, med 70 procents belåning, får betala cirka 190 000 kronor om året. Det är drygt 23 000 kronor mindre jämfört med toppnoteringen för Zmarta Husägarindex under första kvartalet, vilket motsvarar en minskning med cirka 11 procent.

I Stor-Stockholm där utgiftsnivån är som allra störst, får husägare nu räkna med utgifter på cirka 306 000 kronor om året.

I Stor-Malmö är siffran drygt 244 000 kronor om året och i Stor-Göteborg närmare 254 000 kronor. Jämfört med toppen i början av året har utgifterna i de tre storstadsområdena fallit med mellan 5-9 procent, där den procentuella nedgången är störst i Göteborg och minst i Malmö.

– Vid sidan om räntorna är elpriserna det största glädjeämnet för husägarna just nu. Jämför vi med hur det såg ut för exakt två år sedan så ligger elpriserna på knappt en tredjedel av den nivån idag. Det gör att utgiftsbördan lättat ganska ordentligt på kort tid, säger Ola Söderlind, hushållsekonom på Zmarta.

Under tredje kvartalet har de svenska hushållen betalat en rörlig bolåneränta på strax under 4,6 procent. Det är cirka 0,4 procentenheter lägre jämfört med toppnoteringen under första kvartalet i år.

För en genomsnittlig husägare (70% belåning) innebär det minskade ränteutgifter med närmare 12 000 kronor om året, före ränteavdrag. Det innebär tusen kronor mer i plånboken varje månad. För husägare med maxbelåning (85%) har utgifterna minskat med drygt 14 000 kronor per år.

Sett till elpriserna under tredje kvartalet skulle det motsvara en årlig elkostnad på strax under 19 000 kronor för en villaägare, när vi jämför ett snittpris för de fyra elområdena. Jämfört med pristoppen under hösten 2022 är det ett prisfall med närmare 63 procent. För att hitta lägre elpriser under ett enskilt kvaral får vi gå tillbaka till slutet av år 2020.

Den som köper ett hus behöver även vara medveten om att kostnader för eventuella reparationer och renoveringar inte ingår i Zmarta Husägarindex.

Dessutom bör hushållen även räkna med levnadskostnaderna som enligt Konsumentverket ligger på närmare 380 000 kronor om året för en tvåbarnsfamilj 2024.

Beräkningarna av levnadskostnaderna ligger även till grund för bankernas KALP-kalkyl (kvar att leva på) som avgör hur mycket pengar ett hushåll får låna.

I Stor-Stockholm där utgiftsnivån är som allra störst, får husägare nu räkna med utgifter på cirka 306 000 kronor om året.