En av Sveriges äldsta herrgårdar är till salu för 45 miljoner kr. 
Borggårds Herrgård utanför Finspång ägdes tidigare av självaste Gustav Vasa. 
Här är en unik herrgård av en sort som nästan aldrig kommer ut på marknaden.

Borggårds Bruk har en lång och fascinerande historia. Redan år 1486 nämns bruket för första gången i dokumenten, och en av de tidigare ägarna var självaste Gustav Vasa.

Borggårds bruk och herrgård utanför Finspång ägdes av Gustav Vasa på 1400-talet.

Det är oklart hur ofta Gustav Vasa var på plats i Östergötland. Besöken kan ha skett under hans tid som riksföreståndare 1521–1523, under det pågående befrielsekriget. Han inledde som bekant ett uppror mot unionskungen Kristian II efter Stockholms blodbad. När han blev kung över Sverige 1523 inleddes den första monarkiska dynastin som regerade ett enat svenskt kungadöme som ett arvrike.

På Gustav Vasas tid såg förstås inte gården ut som idag. Bruksherrgården byggdes upp till en stor och pampig byggnad 1825, och efter en rejäl restaurering för 90 år sedan har utseendet bestått.
Se annonsen här.

Idag sträcker sig herrgården över 14 hektar och inkluderar betes- och åkermark samt vattenlandskap med Hällestaån som slingrar sig genom egendomen från sjön Tron.

Gårdsbilden är storslagen. Via stora grindar kommer man till egendomens gårdsplan där en ståtlig fontän välkomnar och sätter ton för den historiska upplevelsen.

Borggårds Herrgård utanför Finspång till salu för 45 miljoner kr.

Herrgårdens huvudbyggnad (corps de logi), fick nyligen en fullständig renovering och är idag i toppskick med en boarea på imponerande 580 kvadratmeter.

Corps di logi är omgiven av två ståtliga flygelbyggnader, som också renoverats till toppskick. Södra flygeln är på 240 kvm och innehåller ett fullt utrustat gym och en lägenhet som kan hyras ut. Norra flygeln är på 360 kvm och används för närvarande som kontor.
Se annonsen här.

”Med tiotalet sovrum finns här gott om plats för både familj och gäster och vid den södervända terrassen finns en pool som erbjuder en avkopplande plats att njuta utav utsikten över ån och de omgivande landskapet” konstaterar mäklaren Felix Åhlén på Croisette.

”Här finns generösa sällskapsytor som binder samman salonger, matsalar och bibliotek, och varje rum har en fantastisk utsikt över den vackra parken och vattnet utanför. Samtidigt som man här får en inblick i det förflutna med en historisk charm så möts nutiden i alla bekvämligheter.”

På den stora egendomen finns också Orangeriet som fungerar både som garage (med dubbla portar och Teslaladdare) och förråd och verkstad.

”Utöver detta finns det en maskinhall, ett förrådshus och ett lusthus vid vattnet.”Dessutom har nuvarande ägare varit förutseende nog att  installera en solcellsanläggning som tillgodoser hela gårdens elförbrukning.

Både storleken på herrgården, det perfekta skicket och den imponerande historien har förstås trissat upp priset. Ägaren vill ha 45 miljoner kr.
Se annonsen här.

Utsikt över de stora ägorna från terrassen på huvudbyggnadens baksida.

Stor pool på tomten.

Total boarea på imponerande 580 kvadratmeter.

En fantastisk herrgård i en fantastik miljö

Naturligtvis finns en helikopterplatta nere vid dammen.

Snabbfakta Gustav Vasa

Gustavs roll i införandet av en svensk arvmonarki ses i dag som grundandet av den moderna nationalstaten Sverige, och det är den 6 juni – datumet då han valdes till kung av riksdagen i Strängnäs 1523 – som är Sveriges nationaldag.

Han har senare, särskilt från det sena 1800‐talet, upphöjts till landsfader och har därmed blivit en viktig nationell symbol.

Gustav Vasa avled den 29 september 1560 i sin kammare på slottet Tre kronor i Stockholm.
Han blev förmodligen 64 år gammal. Den officiella dödsorsaken var ”Cholera” men det kan eventuellt ha varit dysenteri eller tyfus; alla dessa sjukdomar orsakas av bakterier som infekterar tarmarna.