Den kuperade staden i Kina hittade en ganska unik lösning för sin tågtrafik. 
Tågen kör helt enkelt in i bostadshuset. 
– Liziba-stationen är verkligen populär bland stadsbor och turister, alla vill fotografera och åka med tågen, säger Jiang, en av de stolta invånarna.

Chongqing är en väldigt stor stad i Kinas centrala inland, både till invånarantal och yta. Här bor ca 30 miljoner på en yta som är jämförbar med länder som Tjeckien, Serbien eller Panama.
Fram till 2005 hade den här staden ett stort problem – det fanns inga tåg som kunde göra livet lättare för alla som ville ta sig fram i det kuperade området.

Unik planering i Chongqing: tåget kör in i bostadshuset.

Den extremt bergiga terrängen försvårar transporter och staden är en av få kinesiska storstäder utan omfattande cyklism. Uppförsbackarna är helt enkelt för branta.

Tillslut byggdes en monorail, den första enspårsvägen i Kina, och på bara de tre första åren hade 100 miljoner pendlare utnyttjat den efterlängtade tågförbindelsen.

Monorailen byggdes med Japans ODA och Hitachi Monorail-teknik. Den 24 april 2022 pensionerades alla ursprungliga Hitachi-tåg officiellt till förmån för inhemskt producerad rullande vagnar.

Nu är enspårvägen flitigt fotograferad av stolta ortsbor, men även av turister och ”trainspotters”. Den största orsaken ser du på bilderna. Stationen Liziba är nämligen inbyggd i ett bostadshus på den branta kullen.
”En resa till Chongqing måste börja med Liziba-stationen som går genom ett bostadshus,” säger invånaren Jiang. ”Chongqing har nästan blivit världsberömt tack vare våra tåg”.

Undrar om det blir bullrigt för lägenhetsinnehavarna när tågen kör in.

Det är oklart om den unika lösningen beror på en tvist om markrättigheter eller att ingenjörerna ansåg att det här var billigast och smartast. Det är även oklart om det bullrar och skakar i lägenheterna när tågen anländer.
I den japanska staden Matsudo finns en liknande tågstation, en lösning som berodde på en marktvist.

Det är linje 2 som går in i byggnaden – en tåglinje som är 29,9 km lång och trafikerar 25 stationer. Det börjar som en tunnelbana under Jiefangbeis centrum, går sedan västerut längs Jialingflodens södra strand på en förhöjd linje och svänger sedan söderut i stadens sydvästra inre förorter, som går tillbaka österut för att sluta vid Yudong i Ba’nan.

Nu har Chongqing sex olika linjer på en total sträcka av 26 mil.

Snabbfakta Chongqing

Kallas också ”dimmiga staden” eller ”bergstaden” och är en av få kinesiska storstäder utan omfattande cyklism.
Tillväxttakten är en av de snabbaste i världen med en årlig tillväxt på upp till 20 procent.

Här finns bl a Kinas tredje största fordonstillverkare och landets största motorcykeltillverkare, men en årlig kapacitet på 1 miljon personbilar och 8,6 miljoner motorcyklar.

 

26 mil monorail i Chongqing.

En unik tågstation.

På de tre första åren hade 100 miljoner resenärer utnyttjat tågen.