Utanför Burträsk i Västerbottens inland hittar du denna gula och välhållna tegelvilla. Kronofogden har den ute på exekutiv auktion just nu. Huset må ligga avsides i den lilla byn Ljusvattnet men här sjuder det av liv – inte minst på grund av alla tyskar som söker lugnet i Norrlands inland. Petter Andersson också kallad ”Ljusvattnets Henry” är född och uppvuxen i byn. 

Ljusvattnet är ingen stor by – runt trettiotalet hus. Lanthandeln är stängd sedan länge och huset rivet. Men byn ligger otroligt vackert i ett öppet odlingslandskap mitt emellan två trolska inlandssjöar. Och även om det är en avkrok i Västerbottens inland så finns det en blomstrande camping och till och med en liten industri som försörjer de boende med jobb.

Objektet filmat från ovan med grannbyggnaderna.

Här finns de gula huset som nu Kronofogden bjuder ut – precis bredvid vandrarhemmet och det stora samlingshuset som också dubblerar som konferenslokal till uthyrning, tidigare ett kapell.

Fastigheten är i 1½, plan med källare och garage i huset. Byggår är 1958 och med en boyta på 125 kvm och ytterligare 72 kvm som biyta. På nedervåningen har du hall, badrum med toalett, kök, vardagsrum och sovrum. Övervåningen bjuder på en hall, ett ytterligare kök och två sovrum och en liten toalett. I källaren hittar du matkällare, förråd, tvättstuga och ett pannrum.

Uppvärmning sker med kombipanna som kan kompletteras med ved och elvärme. Huset har treglasfönster. På tomten som är 1 400 kvm hittar du ett rejält förråd. Det finns fiber indraget i huset.

Du kan se en film på rummens interiör nedan.

Sammanfattningsvis är huset väl omhändertaget och utan uppenbara skavanker. Det är dock omodernt och skulle må bra av lite rustande och bättre finish.

Kronofogdens utropspris är 500 000 kronor och är något av en sensation. Huset var nämligen ute på exekutiv auktion tidigare i vintras utan att locka någon att ge ett bud – då var utropspriset 300 000 kr. Nu har en ny värdering skett och priset har ökat med 200 000 kr. Frågan om det har hänt tidigare? Men det säger kanske något om att det finns intresse för bra villor i detta område, speciellt nu när det är sommar och tyskarna kan se naturen i sin fulla prakt på plats.

I Dagens Nyheter (16/3-24) fanns ett längre reportage om en tysk kvinna (Wiebke Jahn) som med sin familj flyttat till en av de mindre byarna utanför Burträsk. Det kan mycket väl vara Ljusvattnet. Hon är verksam som influencer och driver bland annat ett instagramkonto om livet i norra Sverige. Bland de tiotusentals följarna finns många flyttsugna tyskar som vill bort från stressen till något som är lugnare. Influencern har genom sina inlägg redan lockat ett flertal landsmän till Sverige.

I dag visar unga tyskar upp det nya livet i norr under hashtaggen ”Schwedenhaus” på sociala medier.
– Intresset för Sverige är jättestort, säger Wiebke Jahn till DN.

Wiebke kan mycket väl ha pekat ut huset för sina följare som ett objekt att bjuda på – så vem vet, det kanske budas på huset från Tyskland.

I byn bor ett femtiotal personer och det finns vare sig mathandel eller skola. Matbutik, drivmedel och skola F-6 finns i Skråmträsk, 11 km bort. Till Burträsk är avståndet ca 16 km och till Skellefteå ca 36 km. Några stenkast bort sålunda, mätt med Norrlandsmått.

Ljusvattnet blev känt i riksmedia på 2010-talet då en stor vindkraftspark planerades i området. Tillstånd gavs för byggandet men det har överklagats i ett flertal instanser. Nu är en del av vindparken byggd men inte alls i det omfång som ursprungligen planerades.

Vy över tomten som går ned mot landsvägen – i bakgrunden det gamla kapellet.

Till sist måste man också nämna den mest berömda personen från Ljusvattnet. Han fick tidigt smeknamnet ”Ljusvattnets Henry” – med referens till den kända franska fotbollsspelaren Thierry Henry.

Vi pratar sålunda om Petter Andersson som spelade för Hammarby IF och som utlandsproffs i Nederländerna och Danmark. Petter var tydligen inte bara bra på att sparka boll, 2008 blev han framröstad av tidningen Metro som Årets Snyggaste Allsvenska Profil. Hans familj bor fortsatt kvar i byn.

Läs mer här:

Bilder från Ljusvattnet.

Ljusvattnets camping som får många besök på sommaren tack vare sitt läge vid sjöarna.