Den är välbevarad, mysig och vinterbonad. Kolonistugan i Vällingby, västra Stockholm, är till salu.
”Stugan ligger i ett naturreservat bredvid bad, båtföreningar, kanotföreningar, caféer, minigolfbana och motionsspår” förklarar ägaren.

Stugängens koloniförening ligger naturskönt mitt i naturreservatet Grimsta, dryga 20 minuters promenad från Vällingby centrum. Stugängen beskrivs som en unik miljö, där det ligger mitt ute i en vacker skog. Området har en mycket intressant historia och var från början – 1940-talet – ett tältområde för bl a frisksportare.

Kolonistugan i Vällingby, västra Stockholm, är till salu.

Nu har chansen uppstått där en av de unika stugorna är till salu. Dessutom är det ett boende där ägaren set till att boendet håller riktigt bra standard.

”Huset är i utmärkt skick och vinterisolerat. Har fönster- och dörrluckor och bra el. Har bra varmluftspump och godkänd och sotad täljstenskamin” förklarar ägaren på Blocket.
Se annonsen här.

Stugan är 26 kvadratmeter stor och har plats för allt: här finns toalett, ett litet pentry och vardagsrum. Om man vill sova kvar så kan man kliva upp i ett litet mysigt sovloft där det finns plats för två.

Stugorna är som sagt väldigt attraktiva. Här bor man i ett lugnt och idylliskt naturreservat men har nära till service och tunnelbana.
Om man vill ta sig ett dopp så är det bara någon minut bort till badplats.

”Koloniområdet ligger bredvid bad, båtföreningar, kanotföreningar, caféer, minigolfbana och motionsspår vid Kanaanbadet” stå det i annonsen.

Men processen att köpa den här stugan skiljer sig lite från ett vanligt hus.
”För att köpa en kolonistuga och bli inbjuden på visning så måste ni anmäla er till föreningens intresselista som är kostnadsfri och inte har någon turordning. Man anmäler sig här i länken.

Säljaren kommer att bjuda in intresserade på köparens/köparnas önskemål om visningstider under veckan som kommer. Ingen allmän visning kommer att anordnas” informerar ägaren.

Kolonistugans mysiga insida.

Efter försäljningen får man tillträde omgående. ”Pris meddelas senare då inredning kan ingå på önskemål och prisuppgiften som satts i annonsen är bara ungefärlig” skriver säljaren.
Se annonsen här.

Stugängens koloniområde har en historia som sträcker sig 80 år tillbaka i tiden. På 40-talet var det många tält vid stugängen till en början.

Senare blev stugängen uppdelat i ett 30-tal stugplatser. Många tältade hela sommaren och åkte till sina arbeten. Stränga regler var rådande. Inga buskar och träd fick åverkas, inga kvistar fick brytas. Några påstod i sin humor att skogvaktaren räknade kvistarna.

Men trivseln var hög bland tältarna och sammanhållningen god. Toaletterna varv provisoriska i skogen. De som bodde ute hela sommaren byggde golv under tälten p g a att ängen vid regn helt eller delvis låg under vatten. Det blev senare tillåtet att bygga masonitstugor som fick rivas på vintern och ställas upp mot träden, en inte spikas fast.

Ganska snart förbättrades stugorna och en rivning över vintern var otänkbar. En stugförenig bildades med en styrelse i uppgift att förbättra förhållandena för stugägarna. Toaletter byggdes och sopkantiner anskaffades som tömdes efter överenskommelse.

Koloniträdgårdsrörelsen startade i Tyskland och kom till Sverige 1895. Tanken var att ge stadsborna möjlighet att vistas utomhus och att odla grönsaker, frukt och bär för husbehov.

Under krigens nödår med ransoneringar växte intresset för koloniträdgårdarna och stadsborna uppmanades att odla potatis för att hålla svälten borta. När tiderna blev bättre minskade odlandet av grönsaker och det blev vanligare med blommor och prydnadsväxter i koloniträdgårdarna.
Se annonsen här.

26 kvadratmeter.

Sovloftet.

Pentry och matbord.

Litet vardagsrum med tv.

Vinterbonad stuga.