Den riktiga sommarvärmen har knappt kommit igång. Men redan nu har flera svenska kommuner problem med sin vattenförsörjning.
Åtta orter har därför infört bevattningsförbud.
”Alla uppmanas till sparsamhet med dricksvattnet” förklarar Gotlands kommun.
Majoriteten av Sveriges kommuner har god tillgång till vatten och få är helt beroende av grundvatten för sin vattenförsörjning. Men så finns det orter där man riskerar brist på vatten. Därför har bevattningsförbud införts redan nu.

Åtta orter/ kommuner i Sverige har redan infört bevattningsförbud.
Organisationen Svenskt Vatten ger en samlad bild av vattenläget där vattenbrist och kommunala bevattningsförbud just nu råder. Du kan själv gå in och se på deras hemsida vad som gäller där du bor.
Svenskt Vatten är en branschorganisation för alla vatten- och avloppsverksamheter. Organisationen ser till att du har rent vatten i kranen och att ditt smutsvatten renas innan det släpps ut i naturen igen.
En normalförbrukning av vatten till en villa med fyra personer är ca 700 liter/ dag. När vi tar fram vattenslangen och vattnar så förbrukar vi ca 1000 liter på en timme. Det innebär att vi lätt dubblar vår förbrukning av dricksvatten bara genom att vattna trädgården/gräsmattan under 60 minuter.
Här är orterna som har problem med vattenförsörjningen just nu.
Emmaboda kommun (Från 2 maj – 30 sept)
För att säkra dricksvattenförsörjningen under sommaren införs bevattningsförbud i Emmaboda kommun från och med den 2 maj till och med den 30 september 2024.
”Vi har gått in i en period med låg nederbörd och ser en ökning av vattenförbrukningen som vi främst kopplar till en ökad bevattning av trädgårdar och odlingar. Grundvattennivåerna i våra magasin är normala för årstiden men vi ser minskande flöden i Lyckebyån vars vatten svarar för en stor del av dricksvattenproduktionen i kommunen.”
Gnesta kommun (Tätorten)
Grundvattennivåerna är låga och bevattningsförbud gäller sedan 2018 i Gnesta tätort.
Eftersom grundvattennivåerna är fortsatt låga sedan 2018 kvarstår bevattningsförbudet som infördes då för Gnesta tätort.
Hedemora kommun (Fr. o. m 17 maj till 30 sept)
Bevattningsförbud har införts i Nordansjö, Smedby, Stjärnsund, Garpenberg, Intrånget, Vikbyn och Grådö från den 17 maj till den 30 september 2024.
Under sommaren sjunker orternas grundvattennivåer och i vissa byar i kommunen riskerar vattentäkterna att inte räcka till. Påfyllnaden av pooler, samt användning av vattenspridare belastar våra vattentäkter kraftigt och i vissa områden riskerar dricksvattnet att periodvis sina.
Marks kommun (Fr. o. m 17 maj)
Sedan den 8 maj harkommunen haft begränsat med dricksvatten i ledningsnätet. Från och med den 17 maj gäller bevattningsförbud för alla som har kommunalt vatten i Marks kommun. Förbudet gäller tills vidare.
Nyköpings kommun (Runtuna)
Från måndagen den 13 juni 2022 och tillsvidare gäller bevattningsförbud i Runtuna. Grundvattennivåerna var mycket under det normala för årstiden och råvattenbrunnen i området kan inte producera de vattenmängder som går åt. Parallellt med bevattningsförbudet arbetar Nyköping vatten med att hitta en plats för en kompletterande råvattenbrunn.
Region Gotland (Från 20 april)
Bevattningsförbud i alla större orter på Gotland, inklusive Visby.
Förbudet gäller för abonnenter som är kopplade till Region Gotlands vattenledningsnät, men alla som har enskilda vattentäkter i de aktuella områdena uppmanas till att spara på vattnet. Även om det inte är bevattningsförbud där du bor så uppmanas alla till sparsamhet med dricksvattnet.
Tibro kommun (Från 15 april)
Bevattningsförbud. Tibro kommun varnar nu villaägare först vattna i trädgården:
”I Tibro har vi inte mätare på dricksvattnet utan betalar en fast avgift, detta medför att man kan ta ut stora mängder dricksvatten utan att det kostar extra. Om vi inte respekterar våra begränsningar gällande bevattning med vårt dricksvatten kan vi tvingas att montera in vattenmätare för alla villor och därmed höja kostnaden för vårt dricksvatten kraftigt.”
Att inte respektera kommunens bevattningsförbud med slang kan innebära att Tibro kommun kan stänga av vattnet till den fastigheten.
Västerås stad (Skästa hage)
Vattentillgången i Skästa hagen är begränsad och bevattningsförbud råder i området sedan flera år och löper på tillsvidare. Det flesta villor i Västerås får dricksvatten från Mälaren. Villorna i Skästa hage får sitt vatten via tre grundvattenbrunnar.
”Den torra våren och försommaren 2023 i kombination med en hög förbrukning av vatten gjorde att vattennivån i områdets brunnar blev kraftigt påverkad. En av brunnarna fick saltvatteninträngning, saltvatten från istiden, och blev skadad. Denna brunn är åter i bruk, men det är oklart hur hårt tryck den klarar” förklarar Västerås Stad.
Svenskt Vatten menar att vi alla kan bidra till att minska risken för vattenbrist och i förlängningen lokala bevattningsförbud. Här är några tips:
Några tips till trädgården
• Installera en vattentunna där du samlar regnvatten för att vattna i trädgården. Bra för växterna och sparar dricksvatten.
• Beställ fyllning av poolen via t ex en spolbilsfirma.
• Vattna på kvällarna eller helt på natten, så minskar avdunstningen och du använder dricksvatten när konsumtionen i kommunen är som lägst.
• Tvätta bilen på en biltvätt som återvinner vattnet så gör man både vattensmarta och miljömässiga vinster.
Några andra tips
• Ta korta duschar och stäng av vattnet i duschen medan du tvålar in dig (en dusch på tre minuter motsvarar 36 liter)
• Stäng av kranen när du borstar tänderna (om en familj på fyra personer gör det sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag)
• Ställ en fylld vattenkanna i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt
• Diska och tvätta alltid med full maskin och välj eco-program (det går åt ca 50 liter vatten för en maskintvätt)

Det finns flera saker som du kan göra för att spara på vatten. Se listan högre upp i artikeln.