Välkommen till Paris…920 mil från originalet. 
I Kina har man nämligen byggt en kopia av den franska huvudstaden, kryddat med med Eiffeltornet.
Det är bara ett problem: ingen vill bo i Paris-imitationen som kostat 11 miljarder kronor att bygga. 

Filmarna som kallar sig ”Yes Theory” älskar att besöka märkliga platser runtom i världen.
Och den här gången har de begett sig till Kina för att gå runt i en spöklik och konstgjord stad, där knappt några invånare syns till.
”Det känns konstigt att vandra runt i något som liknar Paris, men där man knappt möter några människor” konstaterar Youtube-filmarna.

Kina är ju känt för sina storslagna byggprojekt och ambitionen att bli en global makt. Men det här byggprojektet för 11 miljarder kr känns väldigt märkligt.”

Paris-kopian heter Tianducheng, belägen strax utanför Hangzhou (söder om Shanghai) och byggd 2007 på tidigare jordbruksmark. Och det är kanske grundproblemet: det kinesiska Paris ligger lite avsides och har haft svårt att locka hit invånare.

Flera faktorer kan ha bidragit till att Paris-kopian blivit en spökstad.
Medan imitation av västerländska städer inte är ovanligt i Kina, kan Tianduchengs direkta kopiering av Paris ha uppfattats som överdriven och oäkta.
Här saknas den pulserande atmosfären och gemenskapen som karaktäriserar en levande stad.

I Kna har en kopia av Paris byggts upp (med Eiffeltornet), men väldigt få vill bo här.

Huvudattraktionen i Tianducheng är en kopia av Eiffeltornet i skala 1:3.
Även om staden inte lockat många invånare, har Eiffeltornet blivit en populär plats för kinesiska par som vill ta bröllopsfoton. På kvällarna kommer de fåtal boende ut och njuter av stadsbilden, vilket i alla fall ger området en viss livlighet.

Runt tornet breder sig s k faux-Haussmanianska byggnader och boulevarder ut, skapade för att ge en känsla av det autentiska Paris.

”Men trots ambitionen att skapa en trogen kopia av den franska huvudstaden, har Tianducheng kämpat med att locka invånare sedan starten. Staden blev snabbt känd som en av Kinas ”spökstäder”, ett bevis på landets ibland överambitiösa byggprojekt” menar Youtube-teamet som vandrar runt.

I Kna har en kopia av Paris byggts upp (med Eiffeltornet), men väldigt få vill bo här.

”Även om gatulivet på denna Champs-Élysées skiljer sig markant från originalet, verkar det på sitt sätt vara mer avslappnat och gemytligt.”

Framtiden för Tianducheng är oviss. Kommer staden att förbli en kuriositet, ett minnesmärke över Kinas överambitiösa förflutna? Eller kommer den att lyckas attrahera fler invånare och bli en levande och dynamisk stadsdel? Tiden får utvisa om staden kan bli mer än en blek kopia av Paris och skapa sin egen unika identitet.

Tianducheng är dock inte en isolerad företeelse i Kina. I utkanten av Peking finns en kopia av Jackson Hole, Wyoming, komplett med cowboys och en Route 66.

Shanghai stoltserar med Thames Town, prydd med röda telefonkiosker, pubar och statyer av Winston Churchill. I Fuzhou byggs en kopia av Stratford-upon-Avon som en hyllning till Shakespeare.

Varför denna fascination för att kopiera västerländska städer? En förklaring kan ligga i Kinas snabba modernisering och strävan efter att visa upp sin ekonomiska styrka.

Att bygga storslagna kopior av kända landmärken kan ses som ett sätt att visa upp landets ambitioner och framgångar. Det kan också vara ett sätt att tillfredsställa en växande medelklass som längtar efter en kosmopolitisk livsstil.

Youtube-filmarna besöker Paris-kopian.

Vackra byggnader, precis som Paris.

Eiffeltornet i skala 1:3.