Övergiven och aningen sliten. Men den här gamla missionskyrkan i Kättilstorp, Västergötland, har potential att bli en riktigt häftig bostad. Och det begärda priset 220 000 kronor är inte mycket att pruta på.
”Det finns mycket möjligheter för den händige” menar säljaren i Blocketannonsen.

Det vimlar av missionshus och frikyrkor i den västgötska landsbygden. Runt sekelskiftet skulle varje lite ort med självaktning ha ett litet bönehus att gå till.
Idag är de flesta frikyrkorna övergivna och omgjorda till bostäder. Som den här 90-åriga missionskyrkan i Kättilstorp, två mil från Falköping.

Kättilstorps missionskyrka – huset byggdes på 30-talet. I förgrunden garaget som ingår i köpet.

Huset byggdes på 30-talet och kallades Kättilstorps missionshus. Senare ändrades namnet till Kättilstorps Missionskyrka. 1981 gick Kättilstorps Missionsförsamling upp i Falköpings Missionsförsamling och för 20 år sedan lades verksamheten ner. Missionskyrkan såldes som bostad.

Nu har det gått ganska många år och invändigt har det gamla missionshuset förfallit en aning.
I den 60 kvadratmeter stora kyrkolokalen står den gamla dopfunten kvar och påminner om de gamla tiderna.

Och som vanligt med gamla kyrkolokaler är takhöjden imponerande. Församlingens takkronor hänger kvar i taket.

Men bilderna i Blocketannonsen skvallrar om att en ny ägare har en del arbete framför sig. Kyrkosalens golv är i dåligt skick och det lilla kökspentryt behöver renoveras till modern standard.
Den totala boytan är 110 kvadratmeter och på övervåningen finns ett sovrum och en mindre hall.

Det finns ingen toalett eller dusch, så det blir en betydande utgift för en ny ägare att ordna.
1990 fick huset en ny plåtbeklädnad och ytterfasad. Fastigheten värms upp med direktverkande el och det finns kommunalt vatten och avlopp.

”Bilgaraget är ca 30 kvadratmeter, men i renoveringsbehov. Mycket möjligheter för den händige. Antingen till företag eller bostadshus” förklarar säljaren på Blocket.
Den 1000 kvadratmeter stora tomten ligger i ett idylliskt villaområde.

Friskrivningsklausul kommer att ingå i köpekontraktet. Det betyder att du efter ett köp inte kan kräva några pengar av säljaren ifall du hittar dolda fel. Så du gör nog klokast i att åka till Kättilstorp och inspekterar huset innan du lägger ut 220 000 kr.
Se annonsen här.

Till skillnad mot Svenska Kyrkans kyrkobyggnader – som omfattas av kulturmiljölagen – har frikyrkorna inte getts någon uppmärksamhet i bevarandelagstiftningen.

Många missionshus och missionskyrkor har försvunnit genom rivning eller försäljning. Det har inte heller gjorts några systematiska försök att dokumentera dessa innan det varit för sent.

I själva verket förvaltar frikyrkan ett värdefullt kulturarv bestående av såväl anspråkslösa gamla missionshus som konstnärligt påkostade och arkitektoniskt gestaltade kyrkorum. Frikyrkans kulturarv berättar viktig samhällshistoria om hur väckelserörelsens folk levde och arbetade, bad och firade sin gudstjänst.

I takt med den ökade religionsfriheten växte under 1800-talet fram en stark svensk frikyrkorörelse. Så framgångsrik blev väckelsen att dess fysiska uttryck – missionshusen, bönehusen, frikyrkorna – kom att bli utmärkande inslag i landskapet såväl på landsbygden som i städerna. Störst bland frikyrkosamfunden är Svenska Missionskyrkan, numera en del av Equmeniakyrkan.
Se Blocketannonsen här.

Kättilstorps missionskyrka – huset byggdes på 30-talet.

Kyrkosalen med dopfunten kvar på golvet.

Dopfunten i golvet.

Kyrkosalen.

Pentryt som behöver rutstas upp.

Källaren.

Trappan till sovrummet på övervåningen.