I Västerås på stadens högsta punkt ”Djäkneberget” hittar du denna kulturskatt från förra sekelskiftet. Här i en stilla parkliknande miljö med svindlande utsikt över staden och Mälaren finns Borgvalla – en rejäl villa fint bevarad och med tidstypiska detaljer. Utgångspriset är 7 950 000 kr. 

Djäkneberget är stadens högsta punkt och sedan väldigt länge en grön oas för stadens invånare, med en parkliknande miljö som bjuder till stilla promenader samtidigt som man njuter av utsikten. Naturligt nog ligger stadens gamla vattentorn här på höjden och Borgvalla har vattentornet som granne.

Men det är inget vanligt hus som är till salu – i folkmun har huset sedan länge gått under benämningen ”stadens mest igenväxta hus” då hela huset varit täckt i vildvin. Det har gjort att folk ansett att det är något mystiskt med huset och de som bor där. Så behöver det förstås inte vara – men det välkända huset är något som sticker ut hos västeråsarna.

Det tycker Kulturarv Västmanland tydligen också och man har stämplat huset som ”särskilt kulturhistoriskt värdefull byggnad”. Nu när huset ska säljas är det ett dödsbo och länsstyrelsen är remissinstans för vad som får göras och inte på byggnaden.

Vy över Västerås city och Mälaren. Huset ligger precis till höger om det gamla vattentornet.

Själva huset är byggt 1908-09 i tidstypisk stil. Det är i tre plan och har idag tre lägenheter i horisontalplanet. Den totala boarean är på över 300 kvm med totalt 10 rum varav 6 st är sovrum idag. Det andra våningsplanet renoverades på 1930-talet i funkisstil med inbyggda bokhyllor bland annat. Här hittar du också ett välbevarad kök från renoveringen. På det tredje våningsplanet finns ytterligare en lägenhet och ovanpå det en kallvind. Det är också här uppe du har en utsiktsplats där du ser Västerås stadskärna breda ut sig nedanför dig och lite längre bort Mälaren. Huset har också små utbyggnader bland annat en punschveranda.

Stadens mest igenväxta villa.

Tomten är på 1 500 kvm och angränsar till till den parkliknande miljö som Djäkneberget utgör.

Utöver själva inköpspriset får köparen räkna med att lägga 3 till 4 miljoner kronor på restaureringar.
– Som köpare har man ett ansvar att behålla den tidstypiska stilen. Den ska bevaras, framför allt utsidan, för eftervärlden. Det ska se ut som 1908. Det är ett arbete för den som köper huset, säger mäklaren Bengt Hollaus till Västmanlands läns tidning.

Läs mer här: 

Det mycket välbevarade funkisköket i lägenheten på andra våningen.

Matsal i en av tre lägenheter – var och en på ca 100 kvm.

En av alla tidstypiska detaljer i huset – blyinfattat glas.