Utanför Åmsele, Vindelns kommun i Västerbotten hittar du denna helt unika skogsfastighet. Du får massor av produktiv skogsmark – mer uppseendeväckande är att den gamla militära flygbasen – Åmselebasen ingår i köpet. Fastigheten som lades ut till försäljning i september har nu fått en köpare och det är en nygammal ägare – Försvarsmakten.
Åmsele Flygbas, en tidigare militär flygbas som ägdes av Försvarsmakten fram till 2005, erbjuder en rad imponerande faciliteter. Anläggningen inkluderar en huvudlandningsbana på cirka 2 100 meter, samt flera tillhörande byggnader som hangarer, maskinhall, förläggningsbyggnad, expeditionsbyggnad och olika förrådsbyggnader.”
Egentligen bestod flygbasen av fyra landningsbanor – tre är idag landsväg.
Mäklaren berättar om skogen:
”Fastigheten omfattar totalt 153,6 hektar, fördelat på 111,8 hektar produktiv skogsmark, 22,8 hektar inägomark samt 19 hektar övrig mark. Virkesförrådet uppgår till 10 968 m³sk och består främst av växande ungskogar och medelålders skogar, vilket ger goda möjligheter för ett aktivt skogsbruk.”
Till Hemnet berättar mäklaren.
– Historien bakom objektet kan kort beskrivas som en tidigare militär flygbas, byggd av Försvarsmakten till följd av kalla kriget och färdigställd år 1960. Under nedrustningen sålde Försvarsmakten flygbasen, och de nuvarande ägarna, tre privatpersoner, förvärvade fastigheten år 2005 och har ägt den sedan dess, säger Anton Cederberg, på Thiger Skog & Mäklarbyrå, som förmedlar fastigheten.
Nu lagom till jul har flygbasen fått sin nya ägare.
Västerbottenkuriren (VK) släppte (flyg)bomben i veckan att den nya ägaren inte är någon mindre än Försvarsmakten som uppenbarligen köper tillbaka sin gamla fastighet via Fortifikationsverket som äger och hanterar Försvarsmaktens byggnader och fastigheter. Vi får anta att Fortifikationsverket (Försvarsmakten) inte vill åt tallskogen utan snarare flygbasen.
Till VK säger Anna Lassen, projektkommunikatör på Fortifikationsverket på frågan om verket har köpt fastigheten.
– Det stämmer. Vi har köpt flygbasen för 12 miljoner kronor, konstaterar hon.
Hon kan inte svara på vad flygbasen kommer att användas till men berättar att de tar över flygbasen i juni 2025.
Man behöver väl inte vara försvarsexpert för att förstå att anledningen är det försämrade omvärldsläget med krig i Europa och en ökad hotbild. En annan möjlig anledning är landets Natointräde där Sverige får en tydligare roll att försvara Nordkalotten tillsammans med Finland och Norge, en flygbas i de bakre regionerna är säkert något som kan behövas.
12 miljoner är inte mycket pengar för massa skog och en flygbas – rena reapriset. Men faktum är att när basen såldes 2005 av Försvarsmakten behövde köparna bara betala 2.5 miljoner. De kan i alla fall skratta hela vägen till banken.