Strax öppnar portarna och du kan bo i världens första 3D-printade hotell.
Platsen är den lilla orten Marfa i Texas, USA.
”Det finns massor av fördelar med 3D, man kan göra en fyrkantig låda eller ett vackert kupolhus till samma kostnad” förklarar arkitekten Bjarke Ingels.

Många föremål har 3D-printats under det senaste decenniet, allt från hushållsartiklar, mat, teknikprylar till  bilar och musikinstrument.  Men ett objekt som vi ännu inte har sett är ett 3D-utskrivet hotell – ända tills nu.
Världens första 3D-printade hotell planerar att öppna om bara några veckor. Namnet är El Cosmico, en 21 hektar stor plats ute i Texas öken.

I Texas öken kommer snart ett 3D-printat hotell att stå klart.

El Cosmico kommer att få mer utrymme på ca 40 hektar, med cirkulära byggnader som harmonierar med Texas ökenlandskap. Och dessa byggnader, Sunday Homes, kommer att tillverkas med 3D-teknik.

Bilder visar organiska kurvor och kupoler som endast kan göras möjliga genom 3D-utskrift. Här kan man se ett rum med en 3D-printad vägg som spiralformas runt den upphöjda sängplattformen, vilket ger en inramad vy av himlen.

Bokningar är nu öppna för Sunday Homes på El Cosmico. Gästerna kan förvänta sig cirka 30-40 rum, men exakt antal och slutliga planritningar kommer att tillkännages snart.

En gemensam pool, utomhusbadhus, restaurang och bar, scen, utomhuskök och andra gemensamma utrymmen kommer att finnas tillgängliga. De olika tälten och husvagnarna som El Cosmico använt för boende kan fortfarande hyras.

Dessutom kommer två, tre och fyra sovrum att finnas tillgängliga, var och en med utsikt över bergen. Jordnära neutrala toner kommer att användas på utsidan och insidan av byggnaderna för att smälta in i ökenlandskapet.

3D-printade hus tillåter arkitekter att utforska unik design utan att spräcka budgetar. Eller som arkitekten Bjarke Ingels förklarar:
”Fördelen med 3D-print är att skrivaren inte bryr sig om hur komplex designen är…allt den bryr sig om är hur lång tid det tar att skriva ut och hur mycket material den behöver. Så du kan göra en fyrkantig låda eller ett vackert kupolhus till samma kostnad.”

Dessutom möjliggör 3D-print att hem kan byggas snabbare och med mindre mänsklig inblandning. Människor krävs dock fortfarande i efterarbetet. Skrivaren måste t ex ställas in och underhållas, och människor måste övervaka dess digitala verksamhet, göra grunder, lägga armeringsjärn, isolera väggarna och installera fönster, dörrar och alla mekaniska, elektriska och VVS-system.

Bjarke Ingels menar att 3D-printade hus är bättre för miljön än traditionellt byggda bostäder eftersom de kräver mindre material och energi för att bygga. Byggavfallet på plats minskar också.

För två år sedan testade ett svenskt gäng att bygga ett hus i betong med en 3D-printer. Och man såg att den fungerar.
”I vårt 24 kvadratmeter stora hus är materialkostnaden för stommen strax över 32 000 kronor. Det får du inte ens panelvirke för till ett vanligt hus idag. Så det är väldigt effektivt sätt att bygga på. Allt pekar på att det ska bli billigare, säger Tobias von Haslingen.

En dansk arkitekt har ritat de unika runda byggnaderna som snart är klara.

Ett stort poolområde som också är 3D-printat.

I Texas öken kommer snart ett 3D-printat hotell att stå klart.