Konstnären Mikael Genberg hade en galen idé för 25 år sedan: att placera en svensk stuga på månen. 
Nu är drömmen väldigt nära att bli verklighet: På onsdag lyfter hans verk ”Månhuset” från Kennedy Space Center i Florida.

Det var 25 år sedan den svenska konstnären Mikael Genberg fick idén om att ett hus skulle placeras på månen.
Från början var tanken att huset skulle vara i storlek med en lekstuga och placeras genom en egen månlandning. Då låg totalpriset för projektet på 576 miljoner kronor. Alldeles för dyrt såklart.

Nu har man köpt en plats i den japanskbyggda raketen och där fick bara ett decimeterstort hus plats.
– Det kostar mellan fem och tio miljoner nu, säger Mikael Genberg.

Idén om att placera ett hus på månen väcktes när Mikael Genberg år 1999 läste en artikel om att Sverige skulle bygga den första europeiska månsonden. Uppsändningen av konstverket har sedan dess föregåtts av ett outtröttligt ideellt arbete och engagemang under två och ett halvt decennium.

Månhuset har under resans gång övervunnit tvivlare, tekniska utmaningar och finanskriser. Snabb teknisk utveckling på senare år har skapat nya förutsättningar att förverkliga verket.

Få lämnas oberörda av Månhuset, och många tankar och sinnen har genom åren väckts om vad konstverket är och vad det betyder för personer som har inspirerats av det.
– Kanske kan konstverket, det första huset på månen, vara en symbol för livets eviga strävan att överleva och utvecklas; ett perspektiv på tillvaron och ett öga mot jorden, säger Mikael Genberg.

På onsdag morgon skjuts raketen (med den svenska stugan) upp från Cape Canaveral, Florida.

Efter fyra månaders resa genom rymden kommer det lilla röda huset med vita knutar att landa och bli den första byggnaden på månens yta.

”Månhuset är ett fantastiskt projekt, vi är oerhört glada att vi får vara en del av att slutligen förverkliga det. Konstverkets vision smälter samman med vår egen; att utvidga vår planet och framtid, och förlänga det mänskliga livets sfär till rymden”, säger Julien-Alexandre Lamamy, vd på ispace Europe, i ett pressmeddelande.

Den svenska stugan placeras snart på månen.

Efter rymdresan i landarens lastutrymme placeras ”Månhuset” ut på ett solbelyst område på månens norra halvklot.
Även om det är nära 400 000 kilometer till månen blir de sista 8 centimeterna avgörande. En liten fjärrstyrd Rover ska varsamt placera den svenska stugan på ytan, och det kommer bli ett nervöst projekt.

– Månlandaren släpper av månrovern som i sin tur ska sätta ner huset på månens yta för att backa undan och ta ett foto med jorden i bakgrunden. Har själv varit med sen 1999 i detta något udda projekt som vi nog egentligen aldrig trodde skulle bli verklighet. Men med lite tur och mycket jobb är det nära nu, säger Mikael Genbergs vän Hans Elis Johansson.

Konstnären Mikael Genbergs dröm är snart verklighet: hans stuga ska placeras på månen.

De senaste tre åren har ett 100-tal privatpersoner – från konstvärlden, rymdindustrin, näringslivet och idrottsvärlden – bidragit med expertis och resurser som kommer sätta Månhuset på plats.

– Månhuset har från begynnelsen för 25 år sedan varit ett konstverk styrt av den individuella föreställningen om det – alla har sitt månhus. Initiativet vill vara en hoppfull och gemensam symbol för vad vi tillsammans kan göra möjligt. Eller som jag brukar sammanfatta det hela: ”Först sätter vi ett hus på månen, sedan gör vi något svårt.”, säger Mikael Genberg.

ispace specialiserar sig på att designa och bygga månlandare och rovers. Företagets syfte är att förlänga det mänskliga livets sfär till rymden och skapa en hållbar värld genom att tillhandahålla högfrekventa och kostnadseffektiva transporttjänster till månen. ispace har verksamheter i Japan, Luxemburg och USA med mer än 300 anställda.

Den lilla svenska stugan placeras på en månlandare.

Huset är inte stort, men ser väldigt svenskt ut.

Konstnären Mikael Genbergs dröm är snart verklighet: hans stuga ska placeras på månen.

Konstnären Mikael Genbergs dröm är snart verklighet: hans stuga ska placeras på månen.