Bli ägare till en väldigt speciell lägenhet i en ombyggd herrgård från 1700-talet. I Råcksta Herrgård i Vällingby, Stockholm är just nu en underbar trerummare till salu. Här hittar du unika saker som takmålningar och egen trädgård. Lägenheten har varit ute till försäljning ett antal månader och har nu ett lägre pris igen. 

Det är ovanligt att herrgårdar byggs om till lägenheter och det är sällan lägenheter i herrgårdar är ute på bostadsmarknaden. Till sist är det än mer sällsynt att herrgården är belägen i storstadsmiljö. Men alla planeterna tycks hamnat i linje och på Råcksta Herrgård i Vällingby, 15 minuter från centrala Stockholm hittar du just nu en lägenhet ute till försäljning.

Huvudbyggnaden på det som är känt som Råcksta gård byggdes 1722 och har haft ett otal ägare genom åren. Gården och byggnaden har sett sig nyttjad till allt mellan himmel och jord när århundradena som herrgård nu kan summeras, inklusive att ha ett rivningsbeslut hängandes över taknocken. Den gamla damen har dock överlevt allt och 2015 byggdes hon om och sex lägenheter skapades. Fastigheten stoltserar nu som en äkta bostadsförening.

Lägenheten som är till salu är en trerummare på 73 kvm, helt renoverad men med unika detaljer kvar från en svunnen tid. Du hittar saker som gamla fönster, takbjälkar, takmålningar, furugolv i original och en kakelugn från 1700-talet.

Du hittar också ett modern stort kök, två sovrum och ett renoverat badrum. Vardagsrummet är en historia för sig själv med bevarade takmålningar och en sällsynt gammal och unik kakelugn.

Lägenheten återfinns på nedre plan med direkt utgång till en trädgård som tillhör lägenheten. Här möts du av gräsmatta, planteringar och fruktträd.

Det begärda priset för lägenheten är 4 250 000 kr, sänkt i flera steg med 145 000 kr sedan den kom ut till försäljning. Kanske finns det ytterligare prutmån på denna genuint unika lägenhet.

Råcksta har funnits som en gårdsplats sedan medeltiden. Under Gustav Vasas tid ägdes Råcksta av Helgeandshuset (heliga andens hus) på Riddarholmen. Råcksta fungerade då som medeltida hospital för fattiga och sjuka och som ålderdomshem.

Gården har sett många ägare genom åren. Det har varit adelsmän och fabrikörer av olika snitt. Den mest kända i den senare kategorin är nog Knut Ljunglöf, även kallad ”snuskungen”. Ljunglöfs snusfabrik var världens största och tillika den näst största tobaksfabriken i Europa.

Mellan åren 1957 och 1963 byggde Statens vattenfallsverk, numera Vattenfall sitt huvudkontor på gårdens tidigare jordbruksmark. Arkitekten Sven Danielsson fick  uppdraget att rita kontorsområdet och råddes av ägaren (Stockholms stad) att riva hela gården. Han valde dock i samarbete med Stockholms Stadsmuseum att bevara huvudbyggnaden, den som nu byggts om till lägenheter.

Läs mer här

Modernt fullutrustat kök med italiensk marmor.

Del av takmålning i vardagsrummet.

Bevarad kakelugn i vardagsrummet.

Vilket vardagsrum.

Syatelje i ett av rummen.

Sovrum

Egen trädgård med gräsmatta, planteringar och fruktträd.