Idag sänkte Riksbanken styrräntan med 25 punkter, ner till 3,5 procent. Och det kan bli fler sänkningar snart.
Riksbanken tror på två-tre sänkningar under 2024, medan många ekonomer vill se ännu fler.
Många svenskar kan börja dra en lättnadens suck. I maj sänktes räntan från 4 till 3,75 procent – och idag har Riksbanken beslutat om en ny sänkning, ner till 3,5 procent. Det innebär att många hushåll får extra tusenlappar kvar i plånboken. Och kanske kan vi räkna med ännu lägre bolån snart.
En rad ekonomer vill nämligen se sänkningar på samtliga fyra av Riksbankens kvarvarande räntebesked under året och en styrränta på 2,75 procent eller lägre när året är slut. Det visar en rundringning som Svenska Dagbladet har gjort.
23 av 30 ekonomer som Svenska Dagbladet har pratat med vill se fyra sänkningar i år.
Riksbanken tror också att det kan bli aktuellt med två till tre sänkningar i år. Det skulle så fall bli en snabbare sänkning än man trodde i juni.
”Inflationen har fortsatt att sjunka och förutsättningarna för en inflation i linje med målet även framöver är goda”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.
Handelsbankens prognoschef Johan Löf är en av dem som inte vill sänka räntan alltför snabbt.
Han säger till SvD att det är för riskabelt att sänka räntan snabbt samtidigt som det är oroligheter i Mellanöstern och osäkerhet inför det kommande presidentvalet i USA.
– Om du samtidigt sänker räntan för mycket riskerar du att omintetgöra de framsteg vi gjort mot att få bort inflationen. Då kan du få ett allvarligt bakslag, säger han till SvD.
100 000-tals svenskar har fått en tuffare ekonomisk situation de senaste två åren. Och när Riksbanken höjde reporäntan flertalet gånger under 2023 var det för att motverka den höga inflationen och svaga kronan. Det blev därmed skakigt för de med rörliga tremånadersräntor.
Till slut blev styrräntan fyra procent, men nu börjar den sakta gå neråt igen.
Färre hushåll har lån som överstiger 4,5 gånger sin årsinkomst. Men hushållen har i genomsnitt en större andel av sin inkomst på räntor och amorteringar, skrev Finansinspektionen i en rapport, som baserades på stickprov av nya bolånetagare gjorda under hösten 2023.
Inklusive amorteringar lade nya låntagare i genomsnitt nästan 18 procent av sin inkomst på lånebetalningar. Dessutom får de som bor i bostadsrätt som regel en extra smäll i form av högre månadsavgifter – i snitt åtta procent.
Läs även: Därför får du avslag på din bolåneansökan – bankernas hemliga lista.

Den svenska jämförelsesajten Zmarta.se beräknar nämligen att våra ränteutgifter minskar med en fjärdedel i slutet av 2025.