Ingrid och Benjamin bor vid polcirkeln.
Men paret och deras fyra barn behöver inte frysa.
Deras hem är en varm kupol.

– Vi har byggt den för hand, av lera, säger Ingrid Hjertefølger.

Det tre våningar höga naturhuset ligger på ön Sandhornøy i norra Norge. Ingrid och Benjamin har själva designat det. Idén fick de efter att ha drömt om ett boende som återspeglade deras passion för en ekologisk livsstil.

Det kan vara kallt ute men kupolen gör hemmet till ett växthus.

– Det ligger precis vid stranden. Vi har en fin utsikt och kan springa ner och ta ett dopp, säger Ingrid i en video på Youtube.
När de påbörjade konstruktionen 2016 bodde de i ett ”normalt” hus. Produktionen skulle ta ett och ett halvt år.

– Vi hade ingen byggnadserfarenhet att tala om så jag drog till Danmark i några dagar. Där gick jag en kurs för att lära mig bygga med cob, säger Benjamin.
Cob är en blandning av lera, sand och halm som ger en naturlig och robust konstruktion. Alla väggar i huset är uppförda i det materialet.

Husets omslutande kupol fungerar som ett växthus. Det gör att familjen kan odla sin egen mat året runt.
Men kupolen var inte gratis.

– Den kostade en miljon kronor. Det är den dyraste delen av huset. Men den skyddar hemmet från vind och regn. Det gör att vi aldrig behöver göra något åt utsidan av huset eftersom det inte utsätts för väder.

En av de mest unika aspekterna av huset är återvinnings-systemet. Vattnet som används i hushållet samlas upp, renas och pumpas sedan ut till växterna i växthuset. Det skapar ett slutet omlopp, där avloppsvatten omvandlas till näring för växterna och således minimerar husets miljöpåverkan.

– Vi får mat från träden och träden får näringen de behöver av oss, säger Ingrid.

Kupolen är utformad med ett ventilationssystem som reglerar inomhus-temperaturen. Under sommaren drar rör nedgrävda i marken in sval luft från havet och håller huset svalt. På vintern värms luften i rören upp av jordvärmen som skapar en behaglig temperatur i växthuset. De tjocka cob-väggarna bidrar också till att hålla en jämn temperatur eftersom de lagrar värme under dagen och avger den under natten.

Familjens livsstil har påverkats positivt av huset. De ägnar mycket tid åt trädgårdsarbete och odlar bland annat äpplen, plommon, körsbär och druvor.
– Träden, särskilt grenarna, växer väldigt snabbt. Marken är fylld med näringsämnen. Och druvorna känns som om de växer en meter i veckan – minst.

Vintern ger tid för vila och återhämtning eftersom det inte är någon odlingssäsong norr om polcirkeln.

Huset är ett bevis på att det är möjligt att leva hållbart och i harmoni med naturen. Genom att använda naturliga material, återvinna vatten och odla sin egen mat har familjen skapat ett hem som är både vackert och funktionellt.

Väggarna är byggda med cob.

Runt toaletten har paret lagt stenar de hittat på stranden.

Möblerna i köket har de byggt själva, med hjälp av bråte som flutit i land.

Vardagsrummet har likt alla andra rum inga helt raka väggar.

Kupolen ligger idylliskt vid vattnet på en ö i Nordnorge.

Under våren och sommarmånaderna växer det så det knakar.

Ingången till huset är inbäddad i grönska.

Målet för Ingrid och Benjamin var att leva i harmoni med naturen. Med kupolhuset gör de det.