Förbered dig på ett fortsatt tufft ekonomiskt år.
– Räkna med att bolånen inte kommer att komma tillbaka till den nivå som var innan räntehöjningarna, utan möjligtvis gå ned till omkring 3,5 procent, säger Finansinspektionens generaldirektör Daniel Barr.

100 000-tals svenskar har fått en tuffare ekonomisk situation de senaste två åren. Och när Riksbanken höjde reporäntan flertalet gånger under 2023 var det för att motverka den höga inflationen och svaga kronan. Det blev därmed skakigt för de med rörliga tremånadersräntor.

Till slut blev styrräntan fyra procent, men förhoppningen har varit att den sakta ska gå neråt under 2024.
Men när Finansinspektionen nu kommer med sin nya bolånerapport är tongångarna inte så muntra.

FI:s generaldirektör Daniel Barr uppmanar hushållen att fortsätta förbereda ekonomin för ett ansträngande år.
– Räkna med att bolånen inte kommer att komma tillbaka till den nivå som var innan räntehöjningarna, utan möjligtvis gå ned till omkring 3,5 procent, säger han.

De nya bolånetagarna var i fjol färre än tidigare år. Bostadsköparna köpte även billigare bostäder och lånade samtidigt något mindre pengar, enligt FI.

Färre hushåll har lån som överstiger 4,5 gånger sin årsinkomst. Men nu lägger hushållen i genomsnitt en större andel av sin inkomst på räntor och amorteringar, skriver FI i rapporten, som baseras på stickprov av nya bolånetagare gjorda under hösten 2023.

Inklusive amorteringar lade nya låntagare i genomsnitt nästan 18 procent av sin inkomst på lånebetalningar. Dessutom får de som bor i bostadsrätt som regel en extra smäll i form av högre månadsavgifter – i snitt åtta procent.

Generaldirektören betonar att ventilen i amorteringskravet fungerar väl. Den tillåter bolånetagare att avstå från att amortera under en period om ekonomin kraftigt förändras, t ex vid sjukdom eller arbetslöshet.
– Antalet beviljade undantag gick upp kraftigt när räntorna gick upp. Det är drygt 8 000 bolånetagare per kvartal som nu får undantag, säger Daniel Barr.

Din boränta kommer troligen inte gå ner mer än till 3,5 procent, enligt Finansinspektionen.