Ägaren kallar kolonilotten utanför Linköping för sitt ”pepparkakshus”. 
Nu säljer hon sitt lilla paradis för 350 000 kronor.
”Mysig och välhållen kolonistuga på Valla koloniområde. Vatten och el finns” står det i annonsen.

Valla koloniområde i Linköping är ortens största med 388 kolonilotter. Föreningen bildades 1908 och Valla koloniområde togs i bruk 1945.
Det är ett mysigt område i centrala orten med Gamla Linköping och Vallaskogens naturreservat som grannar.

Ombonat och mysigt. Det lilla pepparkakshuset i Valla koloniområde i Linköping säljs för 350 000 kr.

”Avkoppling och gemenskap nära naturen. Upplev trädgårdskultur och odlingsglädje. Bli en del av den levande folkrörelse” förklarar föreningen på sin hemsida.

Och nu har någon chansen att bli en del av den här mysiga folkrörelsen. En av kolonilotterna är till salu för 350 000 kronor. Enligt ägaren är det ett pepparkakshus.
Se annonsen här.

”Vallas mysigaste pepparkakshus. Mysig och välhållen kolonistuga på Valla koloniområde. Vatten och el finns. På tomten finns fruktträd, bärbuskar, jordgubbar, hallon, rabarber mm som
syrener, rosor och många perenner, de senare är nyplanterade sedan två år tillbaka” berättar säljaren i sin annons.

Här kan man leva väldigt bekvämt med ett litet kök som har spishäll, ugn, micro, kyl/frys.
På de 30 kvadratmeterna finns det även ett vardagsrum med sovalkov, ett tvättrum, glasveranda och förråd. Huset är fukt- och mögelfritt, taket är regntätt.
Gemensam toalett och dusch finns i området.

Ägaren har verkligen ansträngt sig för att göra den lilla stugan till ett mysigt sommarhem: vackra tapeter på väggarna, snygg inredning och stämningshöjande lampor.

För den odlingsintresserade är dock tomten viktig – och här finns rejält utrymme för att se både grönsaker och blommor växa.
”Många möjligheter att öka odlingar och rabatter” menar ägaren.
Se annonsen här.

Koloniträdgårdsrörelsen startade i Tyskland och kom till Sverige 1895. Tanken var att ge stadsborna möjlighet att vistas utomhus och att odla grönsaker, frukt och bär för husbehov.

Under krigens nödår med ransoneringar växte intresset för koloniträdgårdarna och stadsborna uppmanades att odla potatis för att hålla svälten borta. När tiderna blev bättre minskade odlandet av grönsaker och det blev vanligare med blommor och prydnadsväxter i koloniträdgårdarna.

En speciell kolonilott – med namnet Rosenhyddan – på Valla koloniområde ägdes av familjen Jogehed från 1944.  Grönsaksodling var Wiolas make Pauls stora intresse. Han var anställd av Televerket, där han arbetade inomhus, och som bondson hade han ett stort behov av att vistas ute och arbeta med jorden på sin fritid.

Efter några år bestämde Paul och Wiola sig för att bygga en liten stuga på tomten. Paul byggde själv stugan på en stomme av telestolpar. Den blev klar 1948 och fick namnet “Rosenhyddan”, efter ett populärt café i Linköping. Rosenhyddan skänktes till friluftsmuseet av Wiola 1999.

Trädgården vid kolonistugan Rosenhyddan är alltid tillgänglig för besök. Stugan har öppet dagligen under sommarhalvåret.

Det ombonade vardagsrummet.

Solalkov.

30 kvadratmeter boyta.

Mitt i Valla koloniområde.

Trädgården.