Vi har väl alla tittat upp på månen och undrat hur det skulle vara att göra ett besök och kunna titta ut i rymden och se jorden hänga där som en blå boll i världsalltet. Nu kan drömmen bli verklighet, tidigare än du tror. Just nu planerar NASA att bygga det första utomjordiska ’Airbnb’ på månen.

NASA har uppdragit åt en byggfirma att konstruera hus på månen till 2040 – hus som inte bara ska hysa astronauter utan också helt vanliga civila. Kostanden beräknas till 60 miljoner dollar.

På månen kommer tredelade hus att byggas med hjälp av 3D-teknik. Konstruktionen innehåller ett 2.7 meter tjockt tak som skyddar mot strålning, solutbrott och mikrometeoriter. Husen kalla ”Lina”.

Den tämligen smarta planen är att skicka en gigantisk 3D-printer till månen och använda månbetong som skapas av månmyllan som består av krossad sten, stendamm och mineraler. Detta utgör stommen till husen och just nu arbetar NASA med universitet och företag för att skapa dörrar som sluter tätt, husbeklädnader och möbler som ska användas i husen.

Även om NASA inte sagt vad det skulle kosta att bo i ett hus på månen så är inte själva konstruktionen särskilt dyr. Det Austin-baserade företaget ICON är de som fått kontraktet att bygga på månen och de har stor erfarenhet av att 3D-printa hus här på jorden.

En blandning av cement, sand och vatten sprutas via printern till byggelement. Sen när man printat tak, väggar etc sätts de ihop med hög precision. Ett hus kan byggas på bara 48 timmar. Redan under 2024 kommer man testa ut hur utrustningen klarar av vakum när husen printas.

Naturligtvis återstår några små hinder. Ett är att ICON måste se till att konstruktionen skyddar mot kosmisk strålning och mikrometeoriter som ständigt bombarderar månens yta. NASA å sin sida måste klura ut hur de ska skeppa upp stora 3D-printrar till månen och få det hela att fungera på plats.

Även om en del utmaningar återstår kan vi räkna med att snart kunna turista på månen – dags att börja spara ihop till resa och boende.

Redan nu testar man 3D-tekniken i ett av NASAS ”månlab” – här kan vakum och extrema temperaturer simuleras.

 

Så här skulle det kunna se ut när en av modulerna till Lina konstrueras med hjälp av en 3D-printer. Printern bygger ett tunt skal med fackverk som sedan täcks med månmylla. Maskinen till vänster är en automatisk grävmaskin som ser till att täcka över det printade huset med månjord. 

 

Här är kanske utsikten när du tagit dig till månen och sitter med din hotellfrukost. Vi får väl se hur månbacon och månkaffet smakar – vyn är det i alla fall inget fel på.