I Eslöv finns den gamla spritfabriken som stått och förfallit genom årtiondena. Den har fungerat som både förråd och hyst svartklubbar. Nu får den nytt liv när Eslövs kommun beslutat om att bygga om och skapa lägenheter och radhus på området.

Den som är bevandrad i sin sprithistoria vet att Skåne sedan mitten av 1800-talet då husbehovsbränning av sprit förbjuds stoltserat med massor av spritbrännerier. 1914 fanns cirka 100 brännerier i Skåne. Dessa svarade för 75 procent av den totala brännvinsproduktionen i Sverige.

När det begav sig på Eslövs spritfabrik.

Ett av dessa brännerier var det i Eslöv. Fabrikens början var dock mer sund. När den byggdes 1904 var det som mjölkpulverfabrik. Men redan 1910 bytte verksamheten inriktning. Som Skånsk Spritförädling AB började man tillverka sprit istället för mjölk, mer lönsamt kan man tänka.

Företaget förstatligades sedan 1917 när det köptes upp av AB Vin & Spritcentralen. Sprittillverkningen fick ett slut 1957 då fabriken lades ned.

Sedan dess har byggnaderna använts till olika ändamål som lager, utställningar, svartklubbar med mera.

Nu är det dags för en ny epok när Eslövs kommun som äger byggnader och mark äntligen gör något med den gamla industrifastigheten som stått och förfallit.

Nu ska den byggas om och byggas på. Här kommer det bli 55 lägenheter, varav tre lägenheter är i ett radhus – Town House – samt kontorslokaler, i ett projekt som karaktäriseras av omfattande återbruk.

Enligt beslutet ska en hel del bevaras och det nya som tillförs ska gå i samma stil som det befintliga. Vilka hänsyn till det gamla som ska tas, ingår i detaljplanen för området. Exempelvis ska hela fasaden längs gatan sparas. För ett av de befintliga husen ska hela volymen behållas. För de övriga fem ska åtminstone fasaderna bevaras, husen byggs på med flera våningar och interiörerna blir förstås helt nya.

Industrilokalen har stått och förfallit i decennier – men nu blir det ändring på det.

En bärande tanke bakom projektet är återbruk, både i form av byggnadsdelar som kan stå kvar och delar och byggmaterial som kan användas i de nya påbyggnaderna eller på tomten.

– Inledningsvis gjordes en återbruksinventering och allt eftersom bygget pågår hittas flera byggdelar som går att återbruka, berättar Kristina Forslund, vd för Eslövs Bostads AB. Exempelvis så återanvänds de under byggtiden provisoriska förstärkningarna som ram till en trappa.

Tegel återbrukas på plats eller tas ner och rekonditioneras. I påbyggnaderna blandas gammalt och nytt tegel. Stålfönster renoveras och förses med kulturglas på utsidan och extra fönster på insidan. Befintliga trädelar används som virke i carportar, en pergola och andra konstruktioner utomhus. Bärande stål återanvänds där de sitter eller på andra håll. Exempelvis återbrukas en spiraltrappa i stål.

– Avsikten är att återvinna så mycket som möjligt. Vi gör klimatkalkyl för hela projektet så när det står färdigt kan vi redovisa siffror på koldioxidutsläpp, bland annat vad vi har sparat in tack vare återbruk, avslutar Kristina Forslund.

Kvarteret kommer att värmas med fjärrvärme från Kraftringen. Solceller ska i begränsad utsträckning installeras på några av taken.

Läs mer här och här:

55 lägenheter och ett town house samt kontorslokaler står på menyn när området utvecklas.