Korslimmat trä är en nytt byggelement som möjliggör att bygga hus i trä som tidigare krävt betong för att kunna konstrueras. Den nya tekniken gör husen mer miljövänliga, lättare, mer brandsäkra och ger dessutom större arkitektonisk frihet åt arkitekten som ritar huset.
På många sätt har människan redan uppfunnit det perfekta byggmaterialet, betongen. Betongkonstruktionerna under romarriket som står till denna dag visar på materialets enastående hållbarhet. Finns det verkligen behov av innovation på detta område?
Faktum är att det gör det, för det finns ett litet problem med betong. Betong har en otroligt stor negativ miljöpåverkan via sina ingredienser. Cement är bindemedlet i betong och består av bränd kalksten. När kalkstenen bränns frigörs stora mängder koldioxid som varit inkapslat i kalkstenen i årmiljoner. För ett ton tillverkad cement kan 7-800 kg koldioxid frigöras. Det är väldigt mycket och inte särskilt hållbart. Som lök på laxen är betongtillverkning en väldigt energiintensiv historia.
I början av 1990-talet skapades för första gången det som vi idag benämner som Korslimmat trä (KL-trä; Cross-Laminated Timber, CLT, på engelska). Det skedde i Österrike och Tyskland. Något större genomslag fick innovationen inte utan det har tagit många år innan det spridits och vunnit acceptans bland arkitekter och byggkonstruktörer. Men eftersom KL-trä har flera fördelar mot klassisk betong och dessutom sitter på trumfkortet att vara ett miljövänligt alternativ blir materialet allt vanligare i byggnadskonstruktioner.
Korslimmat trä kan bäst beskrivas som en playwoodskiva fast i mycket större format. Istället för, som för plywoodskivan, att pressa ihop lim och träflis till en skiva används vanliga träbitar som läggs i korsande lager, lim tillförs och sen pressar allt ihop under högt tryck under torkningen. Resultatet är en vridstyv träkonstruktion som är mycket lättare än betong och som kan formas på egentligen vilket sätt som helst.

Här ser vi hur korslimmat trä fungerar. Man lägger olika lager i kors som limmas ihop och pressas under högt tryck. Man måste använda minst tre lager men fem och sju lager används också. Ju fler lager, ju vridstyvare blir träet.
KL-trä kan ersätta betongen i de bärande delarna i en konstruktion. Med dagens KL-trä teknik kan trähus om 20 våningar uppföras utan problem.
Det finns faktiskt en rad fördelar med KL-trä över betong och metall, här är några:
Kan prefabriceras på fabrik i exakta mått, vilket påskyndar konstruktionen
Fogas lätt ihop och sparar tid
Den lägre vikten gör det möjligt med mindre och mindre komplexa grundkonstruktioner
Hög hållfasthet i förhållande till sin vikt.
Bra värmeisoleringsförmåga.
Bra bärförmåga vid brand
Paradoxalt nog är KL-trä på många sätt mer brandsäkert än betong och metall. Det har att göra med att massivt trä är svårantändligt och även om KL-trä sakta förkolnar vid eld så gör det på ett förutsägbart sätt, vilket betong och metall inte gör.
Korslimmat trä är något av en revolution inom byggnadskonsten. Nu finns helt plötsligt ett alternativ till betong, som är ett material som trots att det är så bra, vi inte riktigt har lyxen att använda i så stor omfattning som nu om vi ska minska koldioxidutsläppen. Vi har bara sett början av KL-träets användningsområden inom byggnation.

Exempel på när KL-trä visar sin bästa sida. Här är bärande väg byggd i krökt form. Detta är komplicerat att bygga med betong men superenkelt med KL-trä. Alla element görs i fabrik och monteras på plats – inga problem och du kan dekorera direkt på väggen – i det här fallet med att addera träelement.

Nybyggda Sara Kulturhus i Skellefteå är ett enastående exempel på när KL-trä använts för att konstruera massiva byggnader. Huset är helt byggt i trä och är 20 våningar högt. Det rapporteras att det sakta gungar i vinden, när det friskar i. Foto: Sven Burman

Bild från konserthallen i Sara Kulturhus. Vi ser loger och läktare byggda i trä.

Ett annat exempel på en byggnad helt konstruerad av KL-trä är räddningsstugan på Kebnekaises topp (2000m). De prefabricerade delarna kunde enkelt lyftas upp med helikopter och monteras på plats.

Stugan har en speciell konstruktion för att inte snön ska få fäste och täcka den. Den ovanliga konstruktionen hade varit väldigt komplicerad att bygga med betong. Nu byggs allt på en fabrik och forslas till platsen. Stugan är så välisolerad att det räcker med kroppsvärme alt ett litet spritkök för att få upp värmen.