Det 110 år gamla Gjuteriet i Malmös hamn låg i princip i ruiner.
Men ett ambitiöst renoveringsarbete har gett den historiska byggnaden liv igen. Nu kan arbetet få ett prestigefullt pris.
”Renoveringsprincipen var att bevara byggnadens olika skepnader, och låta så många spår och historier som möjligt vara kvar” förklarar arkitekterna.
När Kockums la ner verksamheten i Malmös hamn övergavs även flera historiska byggnader. En av dom var Gjuteriet, den pampiga industrilokalen från 1910 som länge var ett landmärke i staden.
Byggnaden var i ett bedrövligt skick. En ouppvärmd ruin där taket rasat in och fasaderna var kraftigt fragmenterade. Du kan själv se bilderna längre ner i artikeln.

Gjuteriet till höger i bild – i Malmös hamn
Idén med renoveringen var att bevara byggnadens olika skepnader, och låta så många spår och historier som möjligt vara kvar. Och visst har de inblandade lyckats med sin vision?
Nu är Gjuteriet – i den nya stadsdelen Varvsstaden – en av fyra nominerade till det prestigefyllda Kasper Salin-priset.
Juryn lyfter bland annat fram ett ambitiöst arbete med återbruk, vilket omvandlat den gamla varvsruinen till ett mångfacetterat kontorshus. Projektet bejakar diversitet och variation, med en gestaltning som till stor del utgörs av relationerna mellan ursprungliga, återbrukade och nya material.
”Den stora industrihallen med befintlig stålstomme och travers var förr fylld av aktivitet med människor som tillverkade fartygskomponenter. Idag fylls huset på nytt, med mötesplatser och ytor att vara kreativ och umgås på, i en miljö som uppmuntrar samverkan, informella möten och välmående” säger Johan Pitura, arkitekt på Kjellander Sjöberg.
Kompletterande material kommer till stor del från Varvsstadens materialbank med återbruk av material som tillvaratagits från rivna byggnader från platsen och upcyclats. I gjuteriet har bland annat ca 45 000 tegelstenar, durkplåtar, trappor, stålprofiler och perforerad plåt återbrukats.
”Varvstadens engagemang har gett oss förutsättningar för ett fantastiskt resultat. I många projekt ligger spillet på 10-15 procent och det innebär i praktiken att vi kastar bort vart 10:e hus. Så kan vi inte fortsätta. Gjuteriet är ett föredöme och lysande exempel på hållbart byggande och jag är stolt över vad vi åstadkommit tillsammans”, säger Jörgen Bengtsson, projekt- och byggledare på Structor Projektledning Malmö.
Torrdockan och den gamla spetsbunkern som minner om Varvstiden är närmsta grannar. Men framför allt är Gjuteriet granne med vattnet, kajkanten och det kommande stadslivet. Förbi byggnaden löper det kommande gång-och cykelstråket och naturliga platser för pauser skapas både längs med husets fasad och utmed vattnet vid kajkanten.
Kasper Salin-priset delas ut av Sveriges Arkitekter och vinnaren presenteras på Arkitekturgalan i Malmö den 9 april 2024.
Arkitekter delar varje år ut Kasper Salin-priset till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet.
Priset instiftades 1962 på grundval av en vilande donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin (1856-1919).

Gjuteriet i Malmös hamn byggdes upp igen.

Den imponerande insidan.

Så här såg Gjuteriet ut före renoveringen.

Det imponerande slutresultatet.