Svenska företaget Wallenius Marine har utvecklat en ny form av segel för fraktbåtar. Med den nya tekniken minskar utsläppen med 90%. Redan nu byggs det första fartyget med framtidens framdrivningssystem.
Oceanbird är ett koncept för att driva lastfartyg med vindkraft. Målet är att minska utsläppen med upp till 90 procent och därmed bränslekostnaderna till nära noll. Tekniken är framtaget av Walleniusrederiernas systerföretag Wallenius Marine i Stockholm i samarbete med KTH och marinföretaget SSPA, och delfinansieras av Trafikverket och anslag från EU. År 2021 ingick Wallenius Marine samarbete med Alfa Laval i samriskföretaget AlfaWall Oceanbird för att konstruera vingseglen.
Tekniken baseras på ett slags vingsegel som kan vikas ut och lutas nedåt, alternativt fällas ned vid behov. Masterna har en höjd på 40 meter och applicerat på vanliga fraktfartyg och den totala höjden över vattnet beräknas bli ca 65 meter. Seglen kommer att tillverkas av stål och kompositmaterial, där Alfa Laval har en viktig del i utvecklingsarbetet. Seglen liknar inte traditionella segel utan snarare flygplansvingar. En hjälpmotor kommer att användas för att färdas i hamnområden.
Wallenius Marine med sina partners har ägnat många år att putsa på konceptet och är nu klara med utvecklingsfasen. Just nu byggs det första fartyget med den nya tekniken. Det blir ett 200 meter långt ro-ro-fartyg med plats för upp till 7 000 bilar.
I framtiden kommer tekniken att användas för andra typer av fartyg och man undersöker även möjligheterna att montera vingsegel på äldre motordrivna fartyg. Det första fartyget byggt enligt konceptet beräknas göra sin jungfrufärd under 2026 och vara i drift året efter.
Naturligtvis finns det nackdelar med ett fartyg som bara förlitar sig på vind som framdrivningsmetod. Den stora saken för fraktindustrin är osäkerheten med ankomsttider. Den globala frakten, inte minst hamntider är beroende av att fartyg anländer och lämnar när det är tänkt. Här ökar förstås osäkerheten då man inte kan veta hur lång tid en resa tar givet vindförhållandena. En andra sak är den lägre hastigheten, som alltid är tid pengar när det kommer till att skeppa saker.
Trots dessa synpunkter tror Wallenius på sin metod då den minskar kostnaderna för rederierna när fartygen i princip kostar noll kronor i driftskostnader (gäller bränslet) och så klart det faktum att fraktindustrin måste minska sina utsläpp.
Vikingarna lät segel bära dem till Amerika, tusen år senare erövrar Wallenius världshaven på nytt med en modern variant av vikingaskepp.

Vingarna (seglen) kan fällas ned

Seglen i nedfällt läge

Så här kommer det se ut i framtiden

Seglen är massiva