Om fyra år kan Sverige ha världens högsta trähus.
Planen är att skrapan ska stå i Kista med den imponerande höjden 140 meter (med 40 våningar).
Ofantligt många träd kommer bidra med ca 80 000 kubikmeter virke – och avancerade byggmetoder gör höjden möjlig.

Det är den norska affärsmannen Arthur Buchardt och hans bolag Invest AS som vill bygga träskrapan. För er som möjligen känner igen hans namn beror det på att samma bolag byggde och äger Victoria Tower i Kista. Den nya skrapan kommer att byggas i närheten.

En förebild för den planerade stockholmsskrapan: trähuset i Norge.

– Hela poängen är att vi ska bygga i trä. Och varför inte göra det på en plats som Kista som ligger mitt i världen. Vi tror att framtiden behöver nya lösningar som tar hänsyn till miljön. Att bygga i trä är bra för miljön, det är bra för verksamheten och därför är det bra för människor, säger Arthur Buchardt till Fastighetsvärlden.

Det föreslagna huset kommer ha 40 våningar vilket motsvarar 120 meters höjd och med det blir konstruktionen det högsta huset byggt i trä i världen.

Exploateringsnämnden i Stockholm beslutade i höstas att ge markanvisning åt det norskägda Stockholm Wood Tower AB som ansökt om att bygga en 40 våningar hög träbyggnad i Kista.
Om nuvarande förslag och en kommande detaljplan godkänns kan inflytt i världens högsta träbyggnad ske 2028.

Enligt ansökan och tjänsteutlåtandets nuvarande utformning skulle det innebära att Kista får världens högsta träbyggnad på 140 meter, med en bruttototalarea (summan av alla våningsplans yttre area) på 36 000 kvadratmeter och som kommer att ha upp till 2 000 kontorsplatser.
Och ja,…ofantligt många träd kommer bidra med ca 80 000 kubikmeter virke till världens högsta skyskrapa i trä.

På toppen av träskrapan ska det vara en pool och en restaurang som ska vara öppna för allmänheten. Den tänkta platsen är fastigheten Akalla 4:1, som ligger i närheten av Victoria Tower, vid E4:an i Kista.

Att bygga höga hus i trä har sina utmaningar. Till bara för några år sedan ansågs en höjd om ca 20 våningar och 80 meter vara max för vad man kan bygga med så kallat KL-trä teknik (korslimmat trä).
Exempel på sådan byggen är det nya Sara kulturhus i Skellefteå eller Mjøstårnet i Norge som ett kort tag var det högsta trähuset i världen med sina 85 meters höjd.

Mjøstårnet i Norge hade tidigare höjdrekordet för trähus.

Men tekniken att bygga med KL-trä utvecklas ständigt och nu innehas höjdrekordet av Dushan Shuisi Building i Kina med sina knappa 100 meter och 24 våningar.

Arthur Buchardt pushar verkligen gränsen för vad som är konstruktionsmässigt möjligt i Kista.
– Det är jäkla svårt, men å andra sidan är det jäkla svårt att gå till Sydpolen och det är rätt många norrmän som har gått till Sydpolen. Hur många svenskar har gått dit?

Han fortsätter:
– Det är inte säkert att vi lyckas, det är utmanande och man måste ha respekt för verkligheten. Men vi ska inte börja bygga just nu, säger han om den ekonomiska turbulensen, säger han till Fastighetsvärlden.

Byggstart är planerat till 2026 och allt ska förhoppningsvis stå klart för inflyttning två år senare.

Korslimmat trä är en teknik där man limmar trästavar omlott och pressar ihop dem under högt tryck och värme. Resultatet blir en mycket stark och hållfast konstruktion som även har hög brandsäkerhet. Fördelen med KL-trä är att det kan formas hursomhelst och prefabriceras i fabrik och transporteras till byggplatsen för direkt montage.
Här kan du läsa mer om hur man bygger med korslimmat trä

Mjøstårnet i Norge hade tidigare höjdrekordet för trähus.

Så här kan insidan se ut i träskrapan.

Dushan Shuisi Building i Kina med sina knappa 100 meter och 24 våningar. Just nu världens högsta trähus.