Kyrkan har stått sedan 1100-talet men de gamla torntaken behövde akut reparation. I en komplicerad manöver lyckades entreprenören Thage lyfta ned dem på marken och renovera Lunds mest kända tvillingar.
Nu är de redo för ytterligare 150 års Lundablåst och skyfall. Renoveringen har varit så lyckat att projektet har nominerats som årets renovering i tävlingen Årets Bygge 2024.

Lunds domkyrka har varit en angelägenhet för hela Norden. Kyrkan började byggas tidigt 1100-tal då det stod klart att Lund utsetts till ärkebiskopssäte. Kyrkan har genomgått många och långa renoveringar och tillbyggnader genom århundradena – och nu har ”tvillingarna” som uppfördes 1865 efter att de gamla medeltida tornen helt sonika revs, fått sina tak renoverade.

Ett av taken lyfts ned. Händelsen tilldrog sig stort intresse bland Lundaborna. Foto: Stefan Fallgren/Creative Army  

Byggbranschens ledande nyhetstidning Byggindustrin sammanfattar projektet såhär i sin nomineringsartikel:

”Att renovera taken till “Lunna pågar” – Lunds domkyrkas bägge torn och ett av stadens främsta kännetecken alla kategorier – är ingenting som görs obemärkt. Och framförallt inte om renoveringen innebär att man först lyfter av torntaken och ställer ned dem på marken för att sedan, när arbetena är klara, lyfta upp dem på sin plats igen”.
– Jag är fruktansvärt stolt över att ha varit med om ett sånt projekt. Är det någon som är intresserad av att göra något liknande är det bara att höra av sig, säger Sven Nilsson, KMA-chef på skånska byggbolaget Thage.

Lunds domkyrka är en byggd i den tidstypiska gotiska byggnadsstilen som innebär tjocka stenväggar som bär upp konstruktionen – utan att någon extern stöttning behövs (strävbågar/strävpelare). Men det innebär också att fönstren inte kan göras för stora. Det gotiska formspråket innebär också att fönstrens överdel är valvformade – ett bra sätt att distribuera tyngd vidare nedåt i byggnaden.

Kyrkan är treskeppig vilket var gold-standard för hur större gotiska kyrkor byggdes under den här tiden. Kyrkan har renoverats och byggts om många gånger genom historien. Idag återstår nog bara själva kyrkokroppen med sina tre skepp i originalskick.

Absiden som är en tillbyggnad var i så dåligt skick 1779 att med Gustav III:s tilltstånd monterades hela konstruktionen ned sten för sten – allt märktes upp och så ersatte man samtliga stena i konstruktionen och byggde upp den igen. En renovering som tog hela fem år mellan 1780-85.

Lunds domkyrka med de gamla tornen som revs på 1860-talet och som ersattes av de nuvarande – som nu har fått nytt tak.