Att umgås med andra människor är viktigt för vår mentala hälsa. De flesta av oss bor så att vi har människor med sin bostad precis bredvid oss. Nu visar en ny undersökning att få av oss umgås med våra grannar trots att vi rapporterar att vi mår bra av det och att kontakten ökar vårt välbefinnande.

Det är Svensk Fastighetsförmedling som låtit göra en undersökning om hur vi umgås med våra grannar. Resultatet visar att 7 av 10 svenskar sällan eller aldrig umgås med de människor som bor allra närmast dem. Lite paradoxalt uppger dock 60% av samma svaranden att grannar påverkar det egna välbefinnandet positivt eller mycket positivt.

Det tycks finnas en gemensam utvecklingspotential bland oss svenskar – att ta vara på den möjlighet som en god kontakt med våra grannar kan göra för vårt mående.
Sämst på att umgås med sina grannar är man i mindre städer (färre än 20 000 invånare). När man väl interagerar med sina grannar är det oftast (40%) i gemensamma utrymmen så som trapphus, innergårdar eller till exempel grönområden.

Undersökningen visar också att 40% av svenskarna ofta/ibland känner sig ensamma. Allra ensammast känner sig de i åldrarna 31–44 som bor i större städer (fler än 50 000 invånare).

Vi ser en förändring i beteendet mellan grannar. Under pandemin ställde vi upp och hjälpte våra grannar med alltifrån praktiska sysslor till matinköp men nu verkar tyvärr relationen till grannar ha tagit ett kliv bakåt. Ett boende är så mycket mer än själva bostaden, det är hela ens närområde och det är tydligt att grannrelationer är något som behövs för vår trivsel och trygghet, säger Jennie Skogsborn Missuna, CXO Svensk Fastighetsförmedling.

Hon fortsätter:
– När vi fick se resultatet kände vi att vi vill göra något för att öka den sociala gemenskapen och därför startar vi nu ett upprop på Instagram under #grannaremellan för att uppmana alla att säga hej till sina grannar och dela med sig av positiva grannrelationer och hur de umgås där de bor. Vi som fastighetsförmedlare är ofta den första kontakten till ett nytt bostadsområde och vi hoppas att med ett gemensamt engagemang kunna bidra till att minska den upplevda ensamheten och också öka trivseln i våra grannskap.

Vad säger ni – ska vi göra en gemensam ansträngning och ta de första stegen till att umgås mer med dem som bor runtomkring oss – de flesta av oss skulle må lite bättre om vi får till en bra granngemenskap.