Binishell är ett amerikanskt byggföretag som sedan 1960-talet konstruerat unika hus med en särskilt byggmetod. Blås upp en jätteballong, bygg ett skal runt med hjälp av sprutbetong och vips är huset färdigt. Nu visar det sig att både byggkostnader minskar och miljön skonas med byggtekniken.
Dante Bini tog under 1960-talet fram den teknik som idag ligger till grund för Binishell-hus eller kanske man ska säga ”skalbaggehus” på svenska. Nu finns över 1 600 såna hus i 23 länder.
Tekniken att bygga skalbaggehus är lika enkel som den är genial. Du bestämmer vart huset ska stå, bygger en bottenplatta. På den lägger du sedan en jättelik luftkudde som du fyller med luft till önskad form och storlek. Runt kudden bygger du sedan en form av armering. I den sprutar du sedan betong som då lägger sig som ett skal ovanpå luftkudden i armeringen. Låt det hela kurera och sen kan du släppa ut luften ur kudden och vips har du ett betongskal som är ditt nya hem.
Konstruktionsmetoden är som sagt knappast ny men den har fått allt mer uppmärksamhet då produktionskostnaderna jämfört med traditionellt byggda hus är klart lägre. Anledningarna är flera.
– Du behöver färre typer av byggnadsmaterial
– Det blir inget överblivet material efter du är klar med konstruktionen
– Du behöver inte i samma utsträckning förarbete marken då du enkelt kan anpassa konstruktionen till tomten den ska stå på.
– Konstruktionstiden är några få dagar
– Totalt sett krävs bara hälften av det byggnadsmaterial som behövs vid konventionellt byggande vid samma luftvolym interiört.
Det finns som sagt en hel del fördelar med skalbaggehus. På senare tid har också miljöhänsyn blivit en faktor och allt som listas ovan kan också sägas hjälpa till med att varje hus som byggs får ett lägre miljömässigt avtryck. Idag finns hus byggda med denna teknik som fungerar som sjukhus, idrottshallar, kontor med mera.
Sen kan man väl säga att husen ser coola ut och det finns väl inte en sci-fi-film där människor i framtiden inte bor i den här formen av hus. Nu kommer helt säkert fler hus med den här tekniken byggas i framtiden.

Så här kan ett sovrum se ut i ett ”skalbaggehus”.

Konstruktion av ett ”skalbaggehus”.