I 80 år var den bortglömd och gömd. När husägaren Rebecca Hobson grävde upp det lilla hålet på sin tomt fick hon en chock. 
– Det var en bombbunker som legat här hela tiden, utan att vi vetat om det. Och den är otroligt stor, här måste 200 personer ha fått plats, säger Rebecca.

På hösten 1940 hade Nazityskland på kort tid erövrat Europa. Bara Storbritannien stod i vägen för totalt herravälde. Blitzen inleddes den 7 september 1940 genom ett anfall mot London. Bombningarna drabbade framför allt London men även en rad andra orter, bland annat Coventry.
Britterna tvingades därför blixtsnabbt att bygga skyddsbunkrar för att undkomma bombanfallen.

@bexh5 Finding an Air raid shelter in our garden. Part 3 – The video tour. We added the lights to save carrying torches. 😊#airraidshelters #wartime #history #england #coolplaces #fyp ♬ Good Times – Bruno Boe

Eftersom 80 år har gått är det lätt att en del skyddsbunkrar fallit i glömska. Och tänka sig – i distriktet Kent i sydöstra England byggdes en stor skyddsbunker där ortens invånare kunde göra sig under det värsta bombregnet. Den bunkern upptäcktes för tre år sedan av en ytterst förvånad radhusägare.

Rebecca Hobson, 34, flyttade in i radhuset med tre sovrum för 15 år sedan. Men hon grävde inte fram passagen förrän 2021, när några äldre ortsbor berättade att det fanns något kopplat till kriget på hennes bakgård. Först i år har Rebecca på allvar börjat utforska utrymmet och hon blev närmast chockad över storleken på fyndet.

– Vi trodde att det skulle vara något riktigt litet, men det var fantastiskt och vi blev så chockade över storleken på det, säger hon.
– Tunneln ledde till slutet av vägen till kanten av mina grannars trädgård, men de var oroliga att de skulle få råttor så de blockerade deras uppgång. Så nu kan man bara ta sig in från vår trädgård.

Radhusen byggdes på 1970-talet, så det är troligt att den 50 meter långa tunneln hade täckts över när grunden ursprungligen grävdes ut.
Rebecca har sett tidningsklipp som avslöjade att skyddsrummet byggdes av frivilliga under kriget och att det var tänkt att skydda upp till 200 kvinnor och barn under Hitlers grymma bombande.

Paret har sedan städat tunneln och lagt till ljus, men har i övrigt behållit det som det är för att bevara bunkerns historia.
– När vi flyttade in i huset hade vi ingen aning om att skyddsrummet fanns i vår trädgård, säger Rebecca till UK Metro.
– Några år senare sa några av lokalbefolkningen att det kan finnas något i trädgården. Vi försöker fortfarande läsa om historien, och det är fortfarande väldigt intressant.

– Vi har sopat ut det hela bunkern eftersom det var riktigt smutsigt inuti och vi har lagt till några lampor så att folk kan se. Vi vill egentligen inte ändra något om det eftersom det är en fantastisk del av historien, förklarar hon.

– Vi har frågat den lokala skolan om de vill komma och besöka den och visa barnen. Jag känner mig väldigt privilegierad att vi har den här biten av historia i vår trädgård.

Slaget om Storbritannien rasade mellan juli och november 1940 och kostade Tyskland 1 733 flygplan medan britterna förlorade runt 915 plan. Därefter övergick kriget i luften i den så kallade ”blitzen” som innebar våldsamma tyska bombanfall även utanför London.

Sammanlagt ett hundratal brittiska städer angreps, varav många – som Liverpool, Belfast, Coventry och Glasgow drabbades mycket hårt. Först i maj 1941 avstannade de tyska bombanfallen.

Slaget om Storbritannien har kommit att göra RAF:s jaktplan Spitfire och Hurricane till legender. Några hundra jaktplanspiloter räddade de brittiska öarna och deras miljoner invånare från den överhängande faran av en tysk invasion.
Den brittiska segern betydde det första nederlaget för den tyska krigsmaskinen.

Den stora skyddsbunkern låg gömd i Rebeccas trädgård i 70 år.

Bunkern är drygt 50 meter lång.

Londonborna gömde sig i tunnelbanan under Blitzen.