När Goldin Finance 117 i Tianjin började byggas 2008 var det tänkt att bli världens 5:e högsta byggnad.
Idag innehar jätteskrapan det tvivelaktiga rekordet som världens högsta byggnad som aldrig blev färdigställd.
Nu står kolossen övergiven med undantag för våghalsarna som klättrar på den.

Trots att Golden Finance 117 nådde sin fulla höjd på 597 meter 2015 övergavs byggplatsen kort därefter, och projektet är än idag inte slutfört.

Bild från konstruktionen av det som är världens högsta icke färdigbyggda hus.

Kommunikationen från byggherren upphörde 2018 och det finns inte något officiellt besked om när – eller ens om – projektet någonsin kommer att slutföras. Många undrar nu hur en av världens starkaste ekonomier med den snabbaste urbaniseringstakten i historien – kunde bli hemvist för världens högsta spökskrapa?

Här är en kort berättelse om vad som hände

Goldin Finance 117 föreslogs som byggprojekt 2008, när städer över hela Kina tävlade om sin plats på världsscenen. Tanken var att jätteskrapan skulle bli mittpunkten i miljardären Pat Sutongs ”Goldin Metropolitan”-projekt – ett 1,8 kvadratkilometer stort högklassigt bostads- och affärsdistrikt cirka åtta kilometer från Tianjins centrum.

Det skulle bli flera bostads- och affärstorn, herrgårdar i fransk och italiensk stil, ett vinmuseum, omfattande trädgårdar och till och med en poloklubb. Projektet riktade sig naturligt nog till de superrika, med skyskrapan som juvelen i kronan.

Juvel är rätt ord här – byggnaden var tänkt att toppas med ett tre våningar högt diamantformat atrium som skulle rymma världens högsta observationsdäck, swimmingpool, restaurang och skybar.

Så här skulle toppen se ut – var tanken.

Det blandade tornet, som liknas vid en käpp, skulle ha 128 våningar ovan mark, varav 117 skulle inrymma hotell och kommersiella lokaler – vilket också är den källan till byggnadens namn – 11 skulle inrymma underhållsutrustning och ytterligare fyra våningar under jord.

Goldin Finance 117 var unik bland många av världens högsta byggnader, eftersom den skulle vara beboelig ända upp till sin högsta punkt. Faktum är att om man jämför med andra skyskrapor med avseende på den högsta beboeliga våningen, skulle byggnaden ha varit näst högst efter Burj Khalifa – med bara en halv meters skillnad.

Hela projektet var ett stort risktagande från början. För att upprätthålla integriteten på den kinesiska fastighetsmarknaden får nya byggherrar inte påbörja förhandsförsäljningen av sina projekt förrän myndigheterna har inspekterat och godkänt den färdiga produkten, och undantag beviljas vanligtvis endast till etablerade och vanligtvis statligt ägda företag.

En 600 meter smal penna var konceptet – så här skulle det se ut om skyskrapan skulle byggts färdigt.

Ägarna var Goldin Properties, ett börsnoterat Hongkongbaserat bolag och en relativt ny aktör på den kinesiska marknaden. Bolaget var tvunget att självfinansiera hela bygget utan att kunna förhandssälja några ytor i byggnaden. Kostnaden beräknades till 10 miljarder USD.

Bygget sattes igång 18 augusti 2008 och det var förstås under brinnande finanskris, som i och för sig inte drabbade Kina på samma sätt som västvärlden. Ägarna hade dock andra tunga investeringar i Europa och USA att ta hänsyn till och för att inte riskera bolaget stoppades bygget i början av 2010.

2011 hade läget stabiliserats och byggandet fortsatte, bolaget var nu tungt skuldsatt och satsade allt på att få färdigt byggnaden innan nästa nedgång i världsekonomin skulle bli ett faktum.

När Goldin Finance 117 i Tianjin började byggas 2008 var det tänkt att bli världens 5:e största byggnad. Istället används skrapan som lekplats för våghalsar.

Efter att ha avvärjt den värsta globala finanskrisen sprack den kinesiska aktiebubblan i juni 2015, vilket innebar att Shanghaibörsens värde minskade med en tredjedel på en månad – och volatiliteten på marknaden höll i sig till början av 2016.

Även om det inte var en fullt utvecklad kris var skadan redan skedd. Goldins egen aktiekurs på Hongkongbörsen rasade och bolagets styrelseordförande Pan Sutong – med en 64-procentig andel i verksamheten – förlorade enligt uppgift 13 miljarder USD av sin egen förmögenhet.

Invigningsceremonin var tänkt till september 2015 men då var inte skrapan färdigbyggd. I december samma år hade allt konstruktionsarbete upphört. 2018 var det tal om att bygget skulle återstarta med en ny entreprenör, men det blev aldrig av och något byggande har inte skett på snart 9 år.

Invigningsceremonin i september var tänkt att återupprätta förtroendet för projektet, men i december 2015 hade allt arbete upphört.

Så här ser skrapan ut idag – färdigbyggd på höjden men mycket återstår.

År 2018 verkade det starta om och förhoppningarna började stiga, men China State Construction Engineering Corporation lämnade sedan igen och tog med sig alla sina företagsskyltar.

Det finns inget som talar för att Goldin Finance 117 någonsin kommer att färdigställas. När det konkursade ägarbolagets tillgångar såldes var det nästan inget intresse att överta skyskrapan och färdigställa den. Projektet var feltänkt från början. Inga superrika vill bo i utkanten av en generisk kinesisk stad på gammal industrimark där skyskrapan med omgivande bebyggelse skapades.

Istället används skrapan med jämna mellanrum som en lekplats för våghalsiga. 2016 klättrade två ryska ungdomar upp på toppen, 640 meter upp till toppen, och tog hisnande bilder.
Ivan Kuznetsov, 22, och Angela Nikolau, 23, kunde njuta av den enorma utsikten på toppen och deras djärva upptåg har fått miljontals visningar på Youtube.

Goldin Finance 117 kommer inte att stå som en ledstjärna för en framväxande stad, utan som ett monument och en varnande berättelse om hybris och överambitioner i ett Kina som rusade in i den moderna världen. Nu är väl snarast frågan, vem ska ta kostanden att demolera jättebygget.

En kinesisk dröm i fjärran som inte blev verklighet och som nu stoltserar med det tvivelaktiga rekordet att vara världens högsta icke färdigbyggda konstruktion.