Kommer svenska husfasader vara mossgröna i framtiden? Det hoppas i alla fall företaget Respyre, som använder en speciell mossa för att täcka tråkiga betongbyggnader.
– Mossan absorberar CO2, filtrerar bort föroreningar – och ser bra ut. Nu kan städer börja andas igen, förklarar Auke Bleij.

Synen av en grön och mossbeklädd betongbyggnad ger normalt sett skrämselhicka hos arkitekter och byggnadsvårdsansvariga. Men nu kanske de kan andas ut.
Den holländska startupen Respyre menar att mossa är framtiden för betongfasader i städer.

”Bioreceptiv” betong möjliggör riklig tillväxt av mossa på husfasader.

Auke Bleij och hans holländska team på Respyre vill bana väg för användningen av ”bioreceptiv” betong, som möjliggör riklig tillväxt av mossa.

Med rhizoider (en rotliknande del av en växt eller svamp) är mossa icke-invasivt för byggnadsfasader och till stor nytta för stadsmiljöer.

– Vi har utvecklat betong och ett betongputs som kan absorbera mossa. Vilken yta som helst täckt av mossa, liten som stor, blir ett autonomt och naturligt andningssystem för staden, förklarar Auke Bleij.

Mossa omvandlar CO2 till syre, absorberar och tar bort andra föroreningar från vatten och luft. Den biologiska mångfalden ökar genom att insekter och bin kan leva och frodas på de gröna ytorna.

– Dessutom absorberas vatten och skyddar ytorna från solljus. Det här kräver minimalt underhåll, ser bra ut och är till och med klotterbeständigt.

Det kan appliceras på befintliga strukturer, eller så kan betongelement tillverkas för att vara bioreceptiva från start.

Auke Bleij och hans holländska team på Respyre vill bana väg för användningen av ”bioreceptiv” betong

Byggsektorn står för nästan 40 procent av alla energirelaterade CO2-utsläpp och använder en enorm mängd ändliga naturresurser som sand och vatten för betong och glas.
För att göra saken värre, dessa material reflekterar solen och fångar värmen – värmer upp den omgivande miljön.

Respyre-teamet är i startgroparna, men har redan utarbetat ett sätt att använda återvunnen betong för att skapa det innovativa materialet. Nu handlar det om att finslipa produkten och sänka kostnaderna. Om man ska förvandla fula betonghus till gröna oaser så får det trots allt inte kosta en förmögenhet.

Tråkig betong kan förvandlas till…

…en grön vägg av mossa.

En tråkig betongfasad…

…kan förvandlas till en grön vägg av mossa.

Auke Bleij och hans holländska team på Respyre vill bana väg för användningen av ”bioreceptiv” betong