Påsken är en av kristendomens största högtider. En högtid då många samlas i landets kyrkor för mässor och andra aktiviteter. Landets kyrkor har haft en central plats i människors liv i århundraden och symboliserar platsens människor, deras strävanden, kulturella och ekonomiska ställning. Våra kyrkor är fantastiska dokument över vår historia. Kan man rangordna kyrkor hur ”vackra” de är? Alla är unika, ingen den andra lik. Men visst finns det kyrkobyggnader och omgivningar som är mer speciella än andra. Här är en rangordning av landets ”vackraste” kyrkor, en sammanslagning baserad på sex andra listor.

Att försöka avgöra vilka kyrkor som är det vackraste är förstås omöjligt när alla är olika och människors smak faktiskt inte är den samma. I ett försök att ändå ge sig på detta har sex tidigare rankingar av landets vackraste kyrkor sammanställts till en lista. Av 30-talet kyrkor som förekom på dessa listor har de 10 kyrkor som förekom oftast plockats ut och rangordnats efter förekomst och placering på respektive lista.

Här är då Sveriges vackraste kyrkor som är väl värda ett besök av dig.

10. Munsö kyrka

Munsö kyrka på Ekerö utanför Stockholm byggdes redan på 1100-talet. I ett brev till påven från år 1185 står att kyrkan byggts som försvarskyrka åt ärkebiskopen som vanligtvis framlevde sina dagar i Uppsala men som också ibland bodde på Munsö. Kyrkan är en av bara åtta så kallade rundkyrkor i landet. En rundkyrka är en blandning mellan ett runt försvarstorn och en kyrka. Konstruktionen är massiv för att klara av belägring och har få och små fönster.  Som de flesta kyrkor på listan har Munsö kyrka genom åren byggts om och byggts till, men det ursprungliga rundtornet står kvar i all sin prakt.

Munsö kyrka är ett välbevarat exempel på hur kyrkobyggnader genom århundradena haft olika funktioner och där arkitekturen har anpassat kyrkobyggnadens form efter de krav som funnits. Kyrkan är väl värd ett besök på det natursköna Ekerö i Mälaren.

Konstruktion: 1100-tal

Stil: Rundkyrka i romansk stil

Unikt: En av få äldre rundkyrkor i landet

9. Lunds domkyrka

Det är knappast konstigt att Lunds domkyrka hittar in på listan. Det är en av landets mest ikoniska kyrkor. Kyrkan började byggas tidigt 1100-tal då det stod klart att Lund utsetts till ärkebiskopssäte. Byggd i romansk stil har kyrkan genomgått många och långa renoveringar och tillbyggnader genom århundradena. Kyrkans mest tydliga arkitektoniska särdrag är de båda tvillingtornen ”Lunna pågar” som syns vida omkring i det platta landskapet. Tornen som tillkommit senare har nyligen fått sina torntak renoverade i en komplicerad process där de lyftes ned och reparerade, för att sedan lyftas på plats igen. Renoveringen var så lyckad att den utsågs till årets renovering i tävlingen Årets Bygge 2024. Vi har skrivit om det här och här.

Trots de partiella skador som orsakades av en brand 1234 är Lunds domkyrkas charm fortfarande intakt. Kyrkan är Nordens största och vackraste exempel på den romanska byggnadsstilen och utsedd till ett av Sveriges sju underverk av Vetenskapsradion. I Lunds domkyrka har gudstjänst firats i över 850 år. Dess imponerande struktur, i kombination med dess rika historia, gör den till en bestående symbol för Lunds arkitektoniska och historiska arv – och väl värd ett besök.

Konstruktion: 1145 – ombyggd i omgångar genom århundradena.

Stil: Romansk

Unikt: Kyrkan brann delvis ned 1234, det första ärkebiskopssätet i Norden.

8. Kiruna kyrka 

Kiruna tätort är en ung historia som grundades först vid förra sekelskiftet. Så klart ville befolkningen ha en egen kyrka. Gentilt nog bekostades kyrkan av gruvbolaget LKAB, som så klart var hela skälet till att staden Kiruna kom till. Företagsledaren Hjalmar Lundbohm sägs ha sagt åt arkitekten Gustaf Wickman att bygga en kyrka som såg ut som en lappkåta, för att på så sätt påminna om platsens ursprung som renbetesland. År 1912 invigdes så den originella faluröda träkyrkan som inte bara liknar en lappkåta utan också en norsk stavkyrka.

Designen och utförandet är onekligen originellt och kyrkan förtjänar absolut sin plats på listan. Men som alla vet är inte allt frid och fröjd i Kiruna. Hela samhället måste flyttas till ny plats då gruvbrytningen gjort marken som staden står på instabil och full med sprickbildningar.

Enligt senaste planen kommer kyrkan som är 40 x 40 meter och väger 600 ton flyttas i ett stycke under barmarksäsongen 2025. För att det ska gå måste vägen som den ska färdas de 5 km på till sin nya destination bli dubbelt så bred och en viadukt måste tas bort. Kyrkan blir den största byggnaden som flyttas när Kiruna ska omlokaliseras. Vi får hoppas på det bästa.

Konstruktion: Färdigställd 1912

Stil: Träkyrka inspirerad av norska stavkyrkor och samekåtor

Unikt: Väger 600 ton men ska flyttas 5 km i ett stycke 2025

7. Katarina kyrka

Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm byggdes år 1656-1695 i klassisk barockstil. Här fanns nytänkande för kyrkan är nordens första centralkyrka – en kyrka där byggnadens ”armar” är lika långa. Kyrkan, som syns över stora delar av centrala Stockholm, brann 1723 och 1990. Många stockholmare minns nog den sistnämnda branden, då kyrktornet på ett dramatiskt sätt störtade samman. Kyrkan har rekonstruerats och idag ståtar Katarina kyrka som om inget hänt.

Kyrkan är väl värd ett besök för sin unika stil. Man måste komma ihåg att centralkyrkor alltid motarbetats som arkitektoniskt koncept, från både kyrkan och befolkningen. De arkitekter och kyrkomän som vågade tänka nytt har inte haft det lätt genom århundradena. Att Katarina kyrka står där den gör idag är i sig ett litet mirakel.

Konstruktion: slutet av 1600-talet.

Stil: Klassisk barock

Unikt: Nordens första centralkyrka

6. Själevads kyrka

Vi flyttar oss till Norrland och närmare bestämt till en plats utanför Örnsköldsvik. Här hittar vi Själevads kyrka. Byggnadsår är 1880 – mitt i nyväckelsen och konstruktionen av alla nya kyrkobyggnader som präglade perioden. Kyrkan är en centralkyrka i åttkantig design med kolonner i grekisk tempelstil. Den ligger majestätiskt på en höjd med härlig utsikt över Själevardsfjärden.

Trots sitt upphöjda läge smälter kyrkan väl in i den omgivande landskapet. Kyrkan har till skillnad mot samtidens ”Tegnérlador” en cool och unik design som många gillar. Faktum är att kyrkan 1998 utsågs till “Sveriges vackraste kyrka” av läsarna av “Året Runt”.

Ett besök i Själevads kyrka är ett måste om du är i krokarna runt Örnsköldsvik. Kyrkan är unik och du hittar inget liknande i Sverige.

Konstruktion: 1880

Stil: Åttkantig centralkyrka med kolonner i grekisk tempelstil

Unikt: Utsedd till “Sveriges vackraste kyrka” av läsarna av “Året Runt” 1998. Populär vigselkyrka, givet sitt fantastiska läge.

5. Snöstorps kyrka

Snöstorps kyrka återfinns i kuststaden Halmstad. Man får direkt säga att kyrkan är en arkitektonisk pärla och faktiskt helt unik i sin design. Den byggdes under slutet av 1800-talet som en av många neoklassicistiska kyrkobyggnader. Men här gick arkitekten Emil Langlet loss och skapade en sexkantig kyrka, till skillnad mot de åttkantiga och än mer fjärran från tidsidealet som var stora kyrkolador i nygotisk stil. Den sexkantiga formen blir särpräglad och gör att kyrkan nästan blir rund, en design som inte varit modern på 1000 år.

Erik var dock inte nöjd, han öste på med tinnar och torn som gör kyrkan till en härlig blandning av klassisk stil men fusionerat med mer moderna inslag. Hela skapelsen blir särpräglad men ack så kittlande. Snöstorps kyrka är ett utmärkt exempel på när en arkitekt lyckas få till en byggnad som på bästa sätt förenar ett klassiskt formspråk med något modernt som gör kompositionen till något helt nytt som man aldrig tidigare skådat. Hurusom, är man intresserad av arkitektur är ett besök ett måste. Lägg Erik på minnet, vi återkommer till honom.

Konstruktion: 1883

Stil: Inspirerad av medeltida romerska rundkyrkor, men med en rejäl modern tvist.

Unikt: Hela skapelsen med en nästan rund kyrka av gammalt snitt som får växa ut till något helt nytt med dess tinnar och torn.

4. Visby S:t Marias domkyrka

På Gotland mitt i Visby ligger Visby S:ta Maria domkyrka. Det är en kyrka med mycket tidiga anor med början från 1100-talet. Den ingår nu i ett omfattande ruinkomplex och visar idag på öns och stadens förflutna som en viktig region, kulturellt och ekonomiskt.

Ett besök i kyrkan avslöjar direkt dess medeltida karaktär men också hur den byggts om genom århundradena. Kyrkan visar upp en mix av romanska och gotiska designelement som bara det är värt ett besök, då man sällan ser den typen av arkitektonisk blandning i kyrkokropparna i Sverige.

S:t Marias kyrka är den enda av de medeltida kyrkorna i Visby som fortfarande är intakt och den är mäkta populär för vigselceremonier och inte minst under medeltidsveckan varje år då den blir ett kyrkligt centrum för veckans tusentals medeltida resenärer.

Konstruktion: 12:e århundradet

Stil: Klassiskt romansk och gotisk

Unikt: Mixen av olika formspråk, en av landets populäraste kyrkor för vigslar och inte minst sin plats i medeltidsveckan varje år i Visby.

3. S:t Olofs kyrka

På Österlen i Skåne finns S:t Olofs kyrka, en imponerande kyrkobyggnad med influenser från medeltida dansk design. Kyrkan är uppkallad efter Sankt Olof II av Norge och är ett bevis på det nätverk av kulturella och religiösa influenser som fanns i Norden på 1100-talet när kristendomen spred sig.

Byggnaden är enkel och kompakt i den tidens arkitektoniska stil. Men kyrkokroppen får också arkitektonisk färg med de utsmyckningar som finns exteriört och som gör den storslagen på sitt eget sätt. Kyrkans placering i kulturlandskapet utanför Simrishamn gör upplevelsen än mer speciell. Kyrkan och dess omgivningar inbjuder till reflektion och lugn.

En tredjeplats på rankingen är precis som det ska vara för denna unika kyrka med en rik historia dit många vallfärdat genom århundradena.

Konstruktion: 12:e århundradet

Stil: Medeltida, med danskt inflytande, ombyggd på 1400-talet

Unikt: Uppkallad efter den helige Olaf II av Norge som var en av viktig person för kristnandet av Norden. Många kristna vallfärdar till kyrkan.

2. Hälleviksstrands kyrka

Hälleviksstrands kyrka hittar vi på ön Orust på västkusten. Den höga rankingen kyrkan ofta får när kyrkor ska bedömas beror på att den är en fantastisk konstruktion helt i trä. Även om själva kyrkan är ett träunderverk så är platsen där den ligger minst lika viktig. Kyrkan ligger inbäddat i det idylliska kustlandskapet som verkligen gör att kyrkokroppen och platsen blir en helhetsupplevelse. Kyrkan är liksom gjord för platsen, eller tvärtom om man så vill. Man kan konstatera att arkitekten visste vad han höll på med.

Att hälsa på i kyrkan om man är på västkusten är ett måste. Det är helt enkelt otroligt vackert och kyrkan förtjänar väl sin andraplats med sin unika kombination av byggnad och plats.

Konstruerad: 1902

Stil: Träkyrka med separat klocktorn

Unikt: Kombinationen av konstruktion och plats

1. Uppsala Domkyrka

Högst upp på listan hamnar Uppsala domkyrka. I 4 av 6 rankingar kommer den 1:a och är därför en värdig vinnare i kategorin Sveriges vackraste kyrka. Det är den högsta kyrkan i Sverige och Skandinavien. Denna storslagna katedral, med influenser från fransk gotik och syns vida ifrån när man närmar sig Uppsala. Kyrkan byggdes under 13-1500-talet och har varit värd för många viktiga evenemang, inklusive kröningen av svenska monarker.

Kyrkans status dess anmärkningsvärda historia och kulturella betydelse gör att  Uppsala domkyrka står högst på listan.

Konstruerad: 1200-1500-talet

Stil: Fransk gotik

Unikt: Skandinaviens högsta kyrka, tidigare platsen för kröning av de svenska kungarna

Vi presenterar ingen bild på exteriören av kyrkan, den är förvisso imponerande med sin storlek. Men det som utmärker Uppsala domkyrka är det otroligt vackra kyrkorummet.

Missa nu inte att planera in besök i de presenterade kyrkorna när ni har vägarna förbi från Kiruna i norr till Simrishamn och Lund i söder.

Vi avslutar denna genomgång med att berätta en fantastisk historia om arkitekten Emil Langlet och hans barn.

Emil Langlet och hans familj

Som den uppmärksamme konstaterat nämndes bara en arkitekt vid namn i genomgången, Emil Langlet som låg bakom Snöstorps kyrka i Halmstad. Det är ingen tillfällighet.

Arkitekten Emil Langlet 1824-98 var bördig från Borås. Han var en spännande arkitekt som vågade gå mot strömmen. I slutet av 1800–talet ritade han tolv stycken centralkyrkor i rundad form, som såg helt annorlunda ut än de traditionella vägkyrkorna som var avlånga och oftast med ingång i väster och koret i öster. Som nämnts var det absolut inte något som var populärt, tvärtom motarbetades det formspråket av etablissemanget i en tid då nygotik var högsta mode.

Langlets fru Mathilda var en tidig pionjär för kvinnors lika rättigheter och det Langletska hemmet präglades av humanism och en progressiv anda. Föräldrarnas världsbild överfördes till barnen som blev akademiker och konstnärer.

Ett av barnen Valdemar Langlet var journalist, språkkunnig och lite av allkonstnär. Han startade bland annat landets första esperantoförening och reste runt om i världen och skrev reseskildringar.

Valdemar och hans fru Nina kom att förälska sig i Ungern och 1932 bosatte sig paret i Budapest. Han jobbade som lärare och översättare. När tyskarna i slutet av andra världskriget ockuperade Ungern utsågs Valdemar till den svenska representanten för Röda korset med uppgift att bistå flyktingar.

Under det kaotiska tiden i Budapest (1944-45) räddade paret Langlet tusentals judar och andra människor från de tyska och ungerska nazisternas förföljelser genom att utfärda skyddsdokument och tillhandahålla mat, husrum och sjukvård i Röda korsets hus och kloster. Detta skedde parallellt med liknande insatser av den svenska legationen under Raoul Wallenbergs ledning. Paret stannade kvar till krigsslutet och den sovjetiska ockupationen för att fullfölja sitt humanitära arbete.

Valdemar fick ett flertal utmärkelser för sina insatser under kriget. Bland annat Svenska Röda korsets silvermedalj 1946, Nordstjärneorden och finländska Frihetskorset, samt – tillsammans med Nina – den israeliska Rättfärdig bland folken 1965. Han har också fått gatan Lánglet Waldemár Útca i Budapests 4:e distrikt uppkallad efter sig. Vid Fyrisån i centrala Uppsala finns sedan 2012 en park namngiven efter Valdemar Langlet, för att hedra hans minne och gärningar.

Om skribenten

Anders Tengström

Anders är Leg. psykolog och docent i psykologi. Han har ett brinnande intresse för människor, hur de bor, lever sina liv och tar sig fram i världen. Arkitektur och arkitekturhistoria är ett specialintresse som Anders haft i många år.
Maila tips eller förslag på nyheter: anders@dagensbostad.se